Zeman žaluje Energetický regulační úřad kvůli elektrárnám na Chomutovsku

Brno – V souvislosti se soudem s předsedkyní Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou padla další žaloba. Podal ji nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na samotný regulační úřad a chce tak dosáhnout, aby soud zrušil licence dvou solárních elektráren na Chomutovsku. Žalobce v trestním případu Vitáskové tvrdí, že elektrárny nikdy neměly licenci získat.

Nejvyšší státní zástupce chce, aby soud zrušil licence solárním elektrárnám Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Ty získávají díky licencím dotace, žaloba v případu Aleny Vitáskové se přitom snaží prokázat, že licence neměly být vydány. „Nejvyšší státní zástupce podal dvě nové správní žaloby,“ potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý s tím, že podle Zemana rozhodnutí o vydání licencí odporují zákonu.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková a dalších devět lidí se u Krajského soudu v Brně brání žalobě, že vydali a potvrdili licence pro dvě elektrárny, které od státu mají během 20 let provozu dostat dotace dvě miliardy korun. Žalobce vychází z výpisu z e-mailové komunikace Vitáskové a ředitelky odboru licencí Michaely Schneiderové a z revizní zprávy o stavu elektráren. Jejich autor je také mezi obžalovanými. ERÚ podle žalobce vydal licence nezákonně, protože elektrárny nebyly tehdy ještě v provozu.

Alena Vitásková u soudu
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Vitásková považuje trestní řízení za snahu odstranit ji z funkce a tvrdí, že se nedopustila žádného trestného činu. Ředitelka ERÚ zpochybnila použitelnost e-mailů jako důkazů a vyzvala naopak vrcholné politiky, aby prošetřili činnost Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které na případ dohlíží. Vitáskové úřad potom odmítá, že by pochybil při vydávání licencí. „Naše rozhodnutí bylo dostatečně podloženo. Rozhodnutí pana státního zástupce bylo účelové, aby mohl pokračovat ve své trestní věci,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Jde podle něj současně o útok na nezávislost úřadu a snahu vnutit mu rozhodnutí.