Česko věnuje tři miliony na boj s ebolou

Praha – Lékaři bez hranic obdrží od české vlády tři miliony korun na boj s ebolou v Africe. České televizi to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Premiér Bohuslav Sobotka rovněž pověřil ministry zdravotnictví a vnitra, aby zmapovali, jakou konkrétní materiální pomoc by mohla Česká republika ještě poskytnout. O podobě pomoci zemím postiženým epidemií ve sněmovně jednali členové vlády a zástupci české pobočky Lékařů bez hranic.

„Podepsal jsem dnes ráno humanitární příspěvek tři miliony, který dostanou Lékaři bez hranic. Ti už budou vědět, jak si s ním poradit,“ řekl Zaorálek po jednání. Ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber uvedl, že rozpočet operací jen do konce roku představuje náklady ve výši 40 milionů eur. „Předpokládáme, že zvládnout ebolu potrvá nejméně do léta, takže už nyní víme, že bude i nadále velká potřeba finančních prostředků,“ dodal Gruber.

O další možné humanitární pomoci chce premiér rozhodovat s ministry na přespříštím zasedání vlády. „Mluvili jsme zejména o ochranných pomůckách pro lékaře, kteří přímo na místě poskytují péči, snaží se zachránit životy a zabránit šíření této choroby,“ prohlásil premiér po jednání s ředitelem Lékařů bez hranic v ČR.

Ministr vnitra Milan Chovanec vidí reálně dodávky jednorázových ochranných pomůcek, jako jsou ochranné obleky pro lékaře, rukavice, polní lůžka, stany a další věci. „Ještě dnes odešleme možný rozsah této pomoci směrem k organizaci Lékaři bez hranic, jak nám to uložil premiér, a budeme čekat na odpověď, co požadují a potřebují,“ řekl novinářům.

Už v pondělí při jednání epidemiologické komise zazněl návrh poskytnout speciální biovaky pro izolaci nakažených pacientů při převozu k hospitalizaci. Ministr obrany Martin Stropnický rovněž nabídl armádní služby k dopravní pomoci.

V Libérii se ebolou nakazila francouzská dobrovolná pracovnice organizace Lékaři bez hranic (MSF). Nakažená je prvním člověkem francouzské národnosti, který se ebolou během nynější epidemie infikoval. Žena je v karanténě od úterý, kdy se u ní objevily první příznaky nemoci. Léčit se bude na specializované klinice ve Francii, kam bude letecky přepravena. Nemoc v západní Africe dosud zabila 2 400 lidí, jeden nakažený zemřel také v Evropě, kam byl evakuován kvůli léčbě.

Evropský parlament má epidemii za celosvětové bezpečnostní riziko

„Vypuknutí epidemie viru ebola v západní Africe bylo mezinárodním společenstvím podceněno a představuje nyní celosvětové bezpečnostní riziko,“ uvádí europoslanci v usnesení, které schválili. Upozorňují, že zasažené země trpí nedostatkem potravin, pitné vody a hospodářským kolapsem a že by se mělo zvážit použití prostředků vojenské a civilní ochrany pod patronací OSN.