Stavba čtyř nových úseků D3 začne už letos a příští rok

České Budějovice - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce letos a příští rok zahájit stavbu dalších čtyř úseků dálnice D3 v Jihočeském kraji. Komunikace má do roku 2021 vést přes celý region až na hraniční přechod s Rakouskem. Vzniklo by tak 68 kilometrů nové dálnice a rychlostní silnice. Po mimořádném jednání Sdružení pro výstavbu D3 a R4 v Českých Budějovicích to uvedl ředitel úseku plánování a realizace staveb ŘSD Tomáš Čížek.

Zahájení staveb čtyř nových úseků se týká části mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi. Podle Čížka práce na těchto úsecích skončí v roce 2017 a 2018. „Na trase plánovaného obchvatu Českých Budějovic jsme obnovili výkupy pozemků a věříme, že se nám vše podaří během roku 2014 a 2015 dotáhnout,“ uvedl Čížek.

ŘSD také začalo pracovat na dokumentaci pro další úseky komunikace mezi Českými Budějovicemi a hraničním přechodem. Na jejím základě by příští rok mohl začít výkup pozemků. Zvládnutí prací do roku 2021 má podle Čížka pragmatický důvod. V tu dobu totiž končí druhé operační období evropských dotací. „A bez nich bychom tuto stavbu nedokázali zrealizovat,“ uvedl předseda Sdružení pro výstavbu D3 a R4 Pavel Eybert.

Podrobnosti k výstavbě dálnice D3 najdete zde.

Odhadovaný rozpočet na dostavbu jihočeské části dálnice D3 a rychlostní komunikace R3 činí 30 miliard korun. Cenu ale mohou ještě výrazně snížit výběrová řízení na zhotovitele. Odhadem 70 procent z celkové částky pak budou tvořit peníze z evropských fondů.

Dálnice D3 má spojovat Prahu s Českými Budějovicemi. Z plánované trasy je zatím v provozu zhruba čtyřicetikilometrový úsek mezi Veselím nad Lužnicím a Meznem na Benešovsku. Situace kolem D3 ve Středočeském kraji je vzhledem k posudku vlivu stavby na životní prostředí komplikovanější.