Smrt novorozence přijde nemocnici na dalších 600 tisíc

Hradec Králové – Trutnovská oblastní nemocnice má zaplatit rodičům za smrt novorozeněte, které v roce 2007 zemřelo jen pár hodin po porodu, 600 tisíc korun. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové, verdikt ale není pravomocný. Soudy už v minulosti rodičům dítěte přiznali bezmála půl milionu korun.

Porod proběhl v noci na 18. května 2007, smrt novorozeného dítěte způsobil krátce po porodu nedostatek kyslíku. Podle soudce Jana Fifky nemocnice při porodu nepostupovala zcela správně, když nebyl zajištěný kontinuální monitoring plodu, který rodička odmítala.

„Zaměstnanci nemocnice měli pacientku informovat, že její odmítání monitoringu může mít negativní následky, měli si vyžádat takzvaný negativní revers,“ řekl Fifka. Podle něj bylo nutné brát ohled na to, že novorozenec byl prvorozeným dítětem rodičů.

Právní zástupce žalujících rodičů Igor Piňos konstatoval, že je s verdiktem spokojen. „Vzhledem k tomu, že soud nám dal za pravdu prakticky ve všem, tak jsme samozřejmě spokojeni. Pouze stále trváme na tom, že ta zpráva, že rodička odmítla monitoring, se nezakládá na pravdě,“ dodal.

Právník nemocnice Jan Mach připustil, že byla chyba, že nebyl sepsán negativní revers, když rodička odmítala monitorování. „Lékařka nechtěla rodičku zneklidňovat a dávat jí informace o tom, co by se všechno mohlo stát, to byla ta chyba,“ řekl Mach, který v závěrečném řeči navrhl zamítnutí obžaloby, protože již dříve vyplacené odškodnění bylo dostatečné.

Kvůli tragédii při porodu byl třikrát souzen i senátor a lékař Pavel Trpák (ČSSD), pokaždé ale odvolací soudy zrušily nižší instancí uložený trest. I přesto soudy konstatovaly, že při porodu neprováděl dostatečný monitoring plodu. Soud mu také vytkl nedobře vedenou dokumentaci. Také stíhání asistující lékařky bylo v minulosti zastaveno.