Je dobře, že Skotsko nerozjelo vlnu separatismu, shodují se čeští politici

Praha – Je dobře, že Velká Británie zůstává celistvá, shodují se čeští politici nad výsledky skotského referenda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil, že se nyní Unie nebude muset soustředit na důsledky skotského separatismu. Poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil je rád, že další evropské regiony se nemohou ve své separatistické snaze odvolávat na úspěch Skotska.

„Je dobře, že se teď nebudeme muset zabývat důsledky skotského separatismu, ale můžeme se místo toho v Evropě soustředit na posílení ekonomiky a také bezpečnostní stabilizací zemí v bezprostředním okolí EU. Po včerejšku je Evropa silnější i ve vztahu k Rusku a řešení ukrajinské krize,“ konstatoval český premiér. Rozhodnutí Skotů bere Sobotka „jako drobný důkaz toho, že se svět ještě docela nezbláznil“. Případný rozpad Británie by podle něj vedl k vlně nacionalismu, která by v příštích letech destabilizovala řadu dalších evropských zemí.

Poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 Luděk Niedermeyer mluví o úlevě, zároveň prý referednum posílilo jeho respekt k britské demokracii. Setrvání spíše proevropských Skotů v Británii je pozitivní zprávou především v její snaze vyčlenit se ze struktur Evropské unie. „Z pohledu dalšího fungování Unie i pravděpodobnosti, že v ní Británie zůstane, je toto dobrý výsledek,“ řekl Niedermeyer pro ČT.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek: „Riziko, že tady někdo něco začne a celé se to začne drolit, bylo bohužel velké. Evropa se stále ještě nevypořádala s následky ekonomické krize a čelí vážným politickým krizím na svých hranicích.“

Europoslanec ODS Jan Zahradil vyjádřil radost nad tím, že Británie zůstává celistvá. „Také že separatistická hnutí v zemích EU, jako je třeba Španělsko nebo Itálie, nedostala žádný impuls či inspiraci k pokračování v separatismu,“ dodal. Dalším krokem podle něj musí být vstřícné kroky britské administrativy vůči Skotsku. Připomněl, že Velkou Británii čekají příští rok parlamentní volby, které určí další směřování země.

Poslanec parlamentu EU Pavel Telička (nestr. za ANO) má zato, že skotské referendum je nutné ocenit fakt, jak kultivovaně a demokraticky bylo zarámováno. I samotný výsledek je pro něj dobrá zpráva. Europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová očekává zklidnění po pozitivním výsledku lidového hlasování.

„Skotové měli víc štěstí než my v roce 1992, když jsme se dělili, protože z našich politiků neměl nikdo odvahu se občanů zeptat, zda si to vůbec přejí,“ řekla pro ČT europoslankyně KSČM Kateřina Konečná. Referendum považuje za mezník, po němž se Skotové začnou výrazněji prosazovat v politice týkající se celé Británie. Doufá, že se skotským vlivem přijde i sociálnější a levicovější proud do ostrovní politiky.

Podle Petra Macha, europoslance za Stranu svobodných občanů, nejsou komentáře o separatismu v Evropě na místě ve chvíli, kdy Británie snahy o oddělení Skotska ustála. „V Evropě jsou státy složené z více národností a na tom nezmění nic ani přání pana premiéra,“ podotkl k situaci ve Španělsku či Belgii.

Brusel i NATO si oddechly

Veskrze se čeští politici shodují s postojem předsedy Evropské komise José Barrosa, který „vítá rozhodnutí skotského lidu zachovat jednotu Spojeného království“. Komise podle něj vítá i fakt, že skotská vláda i obyvatelé v debatách o možné nezávislosti v minulých letech opakovaně potvrzovali svůj „evropský závazek“.

Fabian Zuleeg z bruselského Střediska evropské politiky (EPC): „Myslím, že evropským institucím se nyní ulevilo. Nemusí čelit otázce, jak naložit se skotskou žádostí o vstup.“

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen pak v prohlášení připomněl, že Británie je zakládající člen Aliance. Je přesvědčen, že tato země nadále bude hrát v NATO významnou roli a bude spojence posilovat.

Skotské NE uvítal americký prezident. Barack Obama zároveň ocenil vášnivou, ovšem mírumilovnou kampaň. „Těšíme se na další rozvíjení našich silných a výjimečných vztahů se všemi obyvateli Velké Británie a Severního Irska,“ dodal.

Barack Obama
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier je přesvědčen, že lidé ve Skotsku chtějí mít silné Skotsko v silné Británii. „Je to dobré rozhodnutí pro Skotsko, pro Británii i pro Evropu. Německo doufá, že těsná a důvěrná spolupráce s Velkou Británií bude pokračovat.“

„Nezasahovala jsem do rozhodnutí voličů ve Skotsku, to by bylo na místě jen v mezinárodní politice. Proto i teď říkám, že výsledek respektuji. A říkám to s úsměvem,“ konstatovala německá kancléřka Angela Merkelová.

Magda Vašáryová, politička, bývalá diplomatka

„Já bych hlasovala 'ne'. Nechtěla bych, abychom se v situaci, kdy se rozhořel na evropském území (východní Ukrajině) velký konflikt, zaobírali, co s novým státem.“

Publicista Alexandr Tomský

„Ta ohromná energie, kterou v kampani ukázali skotští příznivci nezávislosti, nemůže hned zmizet. Na druhou stranu je jasné, že v nejbližší době – řekněme 10, 15 let – další referendum nebude. Pro Angličany by to byla hrozná tragédie – je to prastará monarchie a Skotsko tvoří třetinu území.“

„Hodnoty rozmanitosti a bohatství našich regionů, nikoli rozdělení - to jsou odpovědi, které nám všem dal skotský lid, hrdý na své dějiny a tradice,“ řekl italský premiér Matteo Renzi.

„Podporuji směřování k jednotě, nikoli k oddělení. Odtržení Skotska by nejspíš neprospělo nikomu,“ dodala polská premiérka Ewa Kopaczová.

Vydáno pod