Do Iráku míří druhý náklad s českou municí

Pardubice – Česko vyslalo do Iráku druhou zásilku munice, která má pomoci kurdským milicím v boji proti Islámskému státu. Kanadský letoun Globemaster C-17 dnes odletěl z pardubického letiště zhruba se 65 tunami kulometných nábojů. Jde zhruba o 2 miliony nábojů. Radikálové z IS si podrobují čím dál větší území v Iráků i Sýrii, kde chtějí ustanovit chalífát.

„Letadlo přistálo zhruba v 10:40, nakládka munice byla bez problému a stroj krátce po 13:00 odstartoval k letu do Iráku,“ řekla Jana Růžičková z Generálního štábu Armády ČR. První převoz munice se z Pardubic uskutečnil ve čtvrtek, další lety jsou naplánovány na 22. září. Celkem do Iráku kanadský letoun přepraví 250 tun kulometné munice. 

Česká vláda na konci srpna rozhodla, že Kurdům daruje munici v hodnotě 41 milionů korun, konkrétně deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm milionů nábojů do kulometů, 5 000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. Celkem je to 500 tun materiálu ze starších zásob, u kterých se nepředpokládalo další využití. Kurdové nyní podle ministerstva nejvíce potřebují náboje do kulometů, proto se přednostně přepravuje tato munice.