Praha 10 bude mít senátorku, rozhodne se mezi Cabrnochovou a Duškovou

Praha - Senátorkou v obvodě v Praze 10 bude buď místostarostka tamější radnice Ivana Cabrnochová (SZ), nebo lékařka Jana Dušková (ANO). Cabrnochová v prvním kole voleb dostala 15,83 procenta hlasů, Dušková pak 15,59 procenta. Nikdo z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů nutnou ke zvolení, druhé kolo se uskuteční příští víkend. Doplňovacích voleb se zúčastnilo 15,8 procenta voličů.

Senátní volby v Praze 10 ovládly ženy. Jen těsně, a to o pět hlasů, unikl postup do druhého kola kandidátce TOP 09 Renatě Sabongui. Také rozdíl mezi Cabrnochovou, kterou podpořila i ČSSD, a Duškovou nebyl velký, činil jen 32 hlasů. Až na čtvrtém místě se ziskem 13,44 procenta hlasů skončil bývalý fotbalista Antonín Panenka (za hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku).

Lidé v Praze 10 vybírají nástupce za Jaromíra Štětinu (za TOP 09), který se stal europoslancem. Štětina byl zvolen v roce říjnu 2010, jeho nástupkyně tedy bude v horní komoře parlamentu působit dva roky. 

Referenda o hazardu a vybudování hospice je neplatné

Souběžně s volbami do Senátu voliči na Praze 10 hlasovali v referendu o omezení hazardu a vybudování hospice. Kvůli nízkému počtu voličů jsou ale výsledky neplatné. Obyvatelé desáté městské části odpovídali na tři otázky. První se týkala nulové tolerance hazardu, pro kterou hlasovalo 7376 lidí. Proti se vyslovilo 1312 lidí. Radnice také chtěla vědět, zda by v případě omezení hazardu měla peníze, které z výnosu loterií putují na podporu mládežnického sportu, poskytnout z vlastního rozpočtu. I tady obyvatelé Prahy 10 souhlasili, a to počtem 6736 hlasů. Proti bylo 1734 lidí. Poslední otázka se týkala výstavby hospice na území městské části. Pro se vyslovilo 7726 lidí, proti 892.

Výsledky ale nejsou pro radnici závazné. K platnosti hlasování je potřeba, aby se jej účastnilo alespoň 35 procent oprávněných voličů. Celkový počet oprávněných voličů v Praze 10 činí 80 419, do volebních místností ale dorazilo jen 8884 lidí, tedy zhruba 11 procent voličů.

Šlo o první ze tří vyhlášených referend. Další hlasování Prahu 10 čeká za týden při druhém kole senátních voleb. V sedmi otázkách se budou obyvatelé vyjadřovat ke stavbě nové radnice a rekonstrukci fotbalového stadionu Bohemians, který chce městská část koupit. Ve třetím plebiscitu v termínu komunálních voleb bude pět otázek týkajících se privatizace bytů, kamerového systému, oprav komunikací a parkovacích domů.

Referendum ke stavbě radnice za 775 milionů korun požadovala opozice a místní sdružení, sebrali k tomu v minulých měsících asi 9600 podpisů. Podle radnice bylo ale téměř 2000 hlasů neplatných, a archy tak nesplnily zákonné povinnosti. Za pravdu v tom dal úřadu i soud. Současné řešení se třemi referendy a množstvím otázek považují kritici za matoucí.

Štětinu nahradí v Senátu žena (zdroj: ČT24)