Ministerstvo chystá přísnější podmínky pro řidiče-recidivisty

Praha - Opakovaná jízda v opilosti, pod vlivem drog, nebo se zákazem řízení, či ujíždění před hlídkami - delikty, za které by mohl hrozit tvrdší trest než dosud. Trestné body nebo pokuty totiž často nestačí. S návrhy, které se zaměřují hlavně na řidiče-recidivisty, teď finišuje speciální komise ministra vnitra. „Stávající sankce umožňují poměrně efektivně trestat řidiče, nicméně při opakovaném jednání by výše sankce měla být jakýmsi odstrašujícím případem,“ řekl ředitel Služby dopravní policie Tomáš Lerch.

Ministerstvo chystá přísnější podmínky pro řidiče-recidivisty (zdroj: ČT24)

Alkohol, drogy a zákazy řízení u řidičů řeší policisté denně. Praxe ukazuje, že pokuty, zákazy řízení či trestné body problémové řidiče neodrazují od toho, aby za volant sedali opakovaně opilí nebo pod vlivem drog. Například v Německu jsou pokuty vyšší. Ministerstvo vnitra i policie proto uvažují, že přitvrdí. 

To by mělo platit, i když řidiči před policií ujíždějí. „Od začátku roku je to přibližně 65 ujetí. Myslím si že je to zbytečné a z takového banálního přestupku může být i trestný čin obecného ohrožení,“ uvedl ředitel Pohotovostní motorizované jednotky Luděk Pleger.

Už by nemělo jít jen o přestupek. Platit by mohlo, že kdo bude úmyslně ujíždět, hrozil by mu trest jako za jízdu na červenou. Jen v Praze se ročně snaží hlídkám ujet desítky řidičů. Ministr vnitra Milan Chovanec trvá na razantním přístupu. Na silnice by se tak podle ministra neměli dostat řidiči, jako byl dvaadvacetiletý muž, který na jaře nedaleko Brandýsa nad Labem při honičce srazil a zabil policistku. Mladík je stále ve vazbě. Kriminalisté už dokončují spis, v nejbližších dnech ho předají státnímu zástupci - ještě letos by se mohl případ dostat k soudu.