Janoušek pro ČT: Člověka, kterého odsoudili, já neznám

Praha – Lobbista a podnikatel Roman Janoušek chce zvrátit pravomocný rozsudek, který ho poslal na 4,5 roku do vězení. Týden po verdiktu to řekl v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi. Soud prý nevzal v potaz všechny důkazy a spolu s médii vykreslil jeho obraz zcela nepravdivě. Kromě dovolání k Nejvyššímu soudu tak Janoušek zvažuje i obnovu řízení. Odmítl, že by chtěl utéct. Zároveň ale připustil, že může žádat o odklad nástupu trestu ze zdravotních důvodů. Nicméně na nástup do vězení je připraven: „Když se mi nepodaří vysvětlit, že to bylo jinak, tak mi nic jiného nezbyde.“

„Jsem šokovaný, zklamaný, překvapený a musím to sám se sebou nejdřív nějak strávit, než se rozhodnu, co budu dělat dál,“ reagoval Janoušek na rozhodnutí soudu (více o rozsudku čtěte zde). Podle svých slov byl do poslední chvíle optimistický, protože doufal, že v odvolání dostatečným způsobem vysvětlil své stanovisko. „Věřili jsme, že dokážeme přesvědčit paní soudkyni o opaku, nebo alespoň o tom, že je potřeba řadu věcí ještě prověřit tak, aby se mohla rozhodnout na základě všech podaných důkazů,“ konstatoval.

Janoušek chce proces obnovit a zrušit původní rozsudek

Kromě dovolání k Nejvyššímu soudu chce Janoušek požádat i o obnovu procesu a dosáhnout tak zrušení původního rozsudku. Janouška prý soud vykreslil zcela nepravdivě. "Já když vidím svůj mediální obraz, tak takový člověk a takový průběh děje si bezpochyby takový trest zaslouží. Ale toho člověka, kterého odsoudili, já neznám a ten děj, jak byl prezentován, se prostě nestal," zdůraznil.

Janouška tak mrzí, že dosud soudu ani veřejnosti nebyl schopen vše uvést na pravou míru. Sám si prý nedokáže vysvětlit, proč jeho nové důkazy nebyly vzaty soudkyní v potaz. „Kdyby se s těmi novými argumenty seznámila a potom rozhodla, tak by to bylo smutné a bylo by to možné respektovat. To, že jsme nedostali žádnou šanci, mě velice překvapilo a zklamalo,“ poznamenal.

Janoušek tak chce znovu uspět  s obahojbou, že cizinku nesrazil úmyslně, tedy s argumentací, kterou už odmítl jak městský, tak vrchní soud. „V daném případě se totiž rozhodně nejednalo o dopravní nehodu, rozhodně ne o běžnou dopravní nehodu, ale o ryze kriminální čin spáchaný shodou okolností na vozovce,“ odůvodňovala rozsudek Vrchního soudu v Praze předsedkyně senátu Jaroslava Maternová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Janoušek už ale dnes mluví o tom, že nástup trestu ale mohou oddálit zdravotní důvody. Sám přiznává, že jeho zdravotní stav není tak dobrý. „Já jsem ze sebe dělal většího geroje, než jsem, protože jsem zoufale nechtěl, abych vypadal, že se vymlouvám na nějaké zdravotní komplikace,“ prohlásil. Nešlo by o první případ – v minulosti dosáhli odkladu nástupu trestu kvůli zdravotním problémům například Tomáš Pitr nebo bývalý senátor Alexandr Novák.

"Nikam neuteču, i když rodná zem se ke mně chová nespravedlivě"

Soud Janouškovi ponechal pas, a tak může až do případného nástupu do vězení volně cestovat. Odmítá ale, že by chtěl uprchnout. „Kdybych chtěl utéct, tak už jsem utekl. Já jsem Čech, celý život tady žiji, mám tady všechny přátele a nedovedu si představit žít nikde jinde. I když teď mám pocit, že se má rodná zem ke mně chová nespravedlivě,“ dodal.

Nezbývá mu tak, jak sám podotýká, než respektovat právní řád této země a nastoupit k výkonu trestu. „Když se mi nepodaří vysvětlit, že to bylo jinak, tak mi nic jiného nezbyde. Jsem připraven,“ uzavřel.

Janoušek prý ženu neviděl, posudek tvrdí opak

Podle obžaloby narazil lobbista 23. března 2012 v pražské Vyskočilově ulici svým porsche do volva, které řídila jedenapadesátiletá žena. Kolizi neřešil, a když ho rozčilená řidička na následující křižovatce doběhla a postavila se mu před kapotu, srazil ji a ujel. Krátce poté mu policisté v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena se zhruba měsíc a půl léčila v nemocnici s otokem mozku a zlomenými žebry.

Janoušek se původně hájil tvrzením, že ženu ve chvíli střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Takovou variantu ale vyvrátil revizní znalecký posudek, podle nějž žena stála před pravým předním světlem startujícího auta. „Řidič vozidla porsche zahájil rozjezd v okamžiku, kdy před pravou přední částí byla chodkyně. Po nárazu do chodkyně řidič pokračoval dále se zrychlením,“ konstatoval v dubnu soudní znalec Robert Sedlák. K jinému závěru došli znalci oslovení obhajobou, podle nich stála žena vedle auta.