Kvůli nevyjasněnému úmrtí dítěte pozastavil SÚKL očkování šarží hexavakcíny

Praha – Státní ústav pro kontrolu léčiv pozastavil očkování jednou šarží přípravku Infanrix hexa. Po očkování touto vakcínou, která má chránit před záškrtem, tetanem, černým kašlem, dětskou obrnou, žloutenkou typu B a onemocněním vyvolaným bakterií Haemophilus influenzae typu B, zemřelo dítě. SÚKL úmrtí vyšetřuje kvůli podezření na závažný nežádoucí účinek, současně však zdůraznil, že příčinná souvislost mezi smrtí dítěte a očkováním není prokázána. Vakcinolog Roman Prymula považuje za pravděpodobnější příčinu syndrom náhlého úmrtí dítěte.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula uvedl, že dítě zemřelo čtyři hodiny po podání třetí dávky hexavakcíny. První dvě dostalo v zahraničí, protože se jednalo o cizince. Kontroloři nechtěli o případu více říci. „K informacím získaným v souvislosti s hlášením podezření na nežádoucí účinek se nemůžeme blíže vyjadřovat,“ uvedla Hana Pavlíčková z tiskového oddělení SÚKL.

Roman Prymula pochybuje, že by úmrtí s očkováním souviselo. „Časově to neodpovídá alergické reakci. S vysokou mírou pravděpodobnosti šlo o syndrom náhlého úmrtí kojence, který v podmínkách České republiky postihne za rok dvacet dětí,“ řekl vakcinolog. Výsledky pitvy dítěte ale zatím nebyly oficiálně zveřejněny.

SÚKL kvůli vyšetřování okolností úmrtí dítěte pozastavil distribuci i používání šarže A21CC054A vakcíny Infanrix hexa, která se do zdravotnických zařízení dostala v období od května do srpna. Šarže obsahovala na 60 tisíc dávek vakcíny, prošla laboratorním testováním, podle ústavu také kvalita očkovací látky odpovídala registrační dokumentaci. Více však kontroloři sdělit nechtějí. Podle Prymuly po případném prokázání, že smrt dítěte nezpůsobila reakce na očkování, vrátí se šarže do oběhu.

Kombinovaná vakcína proti šesti chorobám se v roce 2007 dostala do očkovacího kalendáře a je povinná. Dostávají ji kojenci od devíti týdnů věku. Standardní očkovací schéma zahrnuje tři dávky a jednu posilovací. Každý rok je očkováno zhruba 400 tisíc dětí, takže celkem už bylo v Česku použito více než tři miliony dávek.