Dětské skupiny prošly, ale bez úlev pro lesní školky

Praha - Sněmovna neschválila senátní snahu o vynětí lesních školek a dalších organizací, které pracují s malými dětmi, z normy o dětských skupinách. Senátoři upozorňovali, že tyto specifické aktivity mohou být kvůli povinné registraci v ohrožení, protože se na ně budou vztahovat hygienické požadavky, které nedokážou splnit. Norma má dát zákonný rámec dětským skupinám, které začaly vznikat v reakci na nedostatek míst v obvyklých mateřských školách. Nyní míří k podpisu prezidenta.

Záměrem předlohy není podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) ublížit lesním školkám. Nesouhlasí ani s názory, že bude regulovat taky spolky, skauty a další organizace, které pracují s malými dětmi. Naopak šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola hovořil o sněmovní verzi předlohy jako o fatálním ohrožení lesních školek. „Se zákonem nakonec nebude spokojen nikdo. Poslanecká ani senátní verze není dobrým výsledkem,“ komentoval normu předseda ODS Petr Fiala, podle kterého opatření „místo aby zjednodušilo lidem život, tak ho to komplikuje“.

V dětské skupině bude moci být podle normy nejvýš 24 dětí. Provozovatel skupiny bude s rodiči uzavírat smlouvu. Bude muset mít plán výchovy a péče a zajistit vhodné prostory a personál. Požadavky ale budou mírnější než u školek. Provozovatel bude také určovat výši úhrady nákladů za péči o dítě. Úhrada by mohla být až ve výši skutečných výdajů, ale taky nulová. Náklady na zřízení skupiny odhaduje ministerstvo zhruba na půl milionu korun, podobnou částku by stál roční provoz.

Jak vypadá den v lesní školce? Očima fotografa Jana Langera

Pečovatelky a pečovatelé budou muset být bezúhonní a být „odborně způsobilí“, tedy mít oprávnění pracovat v různých zdravotnických profesích, v sociálních službách, ve školství nebo mít kvalifikaci chůvy. Zřizovatelům, mezi kterými by mohly být firmy, úřady, radnice, vysoké školy, neziskové organizace a spolky, by byly daňově uznány náklady spojené s provozem dětské skupiny. Na slevu na dani by měli nárok i rodiče.

Zřízení dětských skupin má pomoci rodičům desítek tisíc dětí, které nepřijaly mateřské školy – letos zamítly 60 tisíc přihlášek, ačkoli v některých případech jde o vícenásobné přihlášky jednoho dítěte. Přesto je číslo vysoké a přes zvyšování počtů míst ve školkách stále roste.

Vydáno pod