Poslancům nadále hrozí odtahy, Humlovu úpravu vypustili

Praha – Norma o omezení odtahů, kterou se snažil prosadit poslanec Stanislav Huml (ČSSD), nakonec v zákoně nebude. Poslanci na návrh Senátu vypustili z novely silničního zákona část, kterou Huml prosadil jako pozměňovací návrh. Úprava omezovala odtahy aut bez parkovacích karet z rezidenčních zón a zcela znemožňovala odtáhnout špatně zaparkované vozy poslanců. Novela se tak bude týkat pouze toho, kvůli čemu ho vláda připravila – tvrdšího postihování cizinců.

Poslanecká sněmovna odstranila z novely silničního zákona pozměňovací návrh, kvůli kterému normu vrátil Senát. Stanislav Huml jím chtěl prosadit, aby mohla policie ze zón placeného stání odtahovat špatně zaparkované auto až po 24 hodinách – předtím by mohla pouze nasadit botičku a čekat, zda se řidič ozve. Auta zákonodárců ovšem patří do skupiny, které se botičky nasazovat nesmějí, poslanci by se tak zcela vyhnuli postihu za špatné parkování.

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) doporučil poslancům přistoupit na senátní návrh a pozměňovací návrh odstranit. Prachař podobně jako senátor Jiří Bis (ČSSD), který ve sněmovně vystoupil, uvedl, že by úprava poškodila systém placeného stání. „Botička neřeší uvolnění parkovacího místa, naopak ho blokuje,“ uvedl Jiří Bis. Podobně se vyjádřil i bývalý ministr dopravy a předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Ten návrh nemá ani logiku,“ podotkl. Huml se však snažil svoji úpravu bránit. Již při původním projednávání ve sněmovně kritizoval systém placeného stání. Dnes varoval, že pokud poslanci odhlasují senátní návrh, budou pokračovat odtahy aut i z prázdných ulic. Zopakoval, že mu nešlo o poslaneckou imunitu.

Původní vládní novela, která nyní – již bez poslanecké úpravy – půjde k prezidentovi, má zkomplikovat zahraničním řidičům vyhýbání se trestu za dopravní přestupky spáchané v Česku. Počítá s tím, že cizinec bude muset obdržet informace o svých proviněních proti pravidlům dopravy v ČR ve svém rodném jazyce. Informační formulář bude obsahovat údaje o tom, jakého přestupku se kdy a kde podezřelý dopustil, včetně možného postihu. Podrobnější informace pak budou v samotném oznámení o zahájení řízení. Novela má změnit současný stav, kdy nelze majitele vozidla v zahraničí vypátrat podle registrační značky. Cizinci totiž zatím nemusí na české výzvy a žádosti odpovídat, valná většina přestupků tak zůstává bez potrestání.