ČSSD se dotáhla na ANO, dělí je půl procenta

Praha – Kdyby se v září konaly volby do sněmovny, hnutí ministra financí Andreje Babiše by je vyhrálo s 28 procenty, ČSSD by skončila hned za ním s celkovými 27,5 procenty. To ukázal aktuální model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Komunistům přiřkl model 14 procent, TOP 09 celkově 9,5 procenta a občanským demokratům 7,5 procenta. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by překročili s 6,5 procenty ještě lidovci. Naopak hnutí Úsvit, které ve sněmovně zasedá, by v září dosáhlo 1,5 procenta.

Dlouhodobé sledování voličské podpory dvou nejsilnějších stran ukazuje cestu vzájemného přibližování. Podle CVVM mělo ANO ještě v květnu na ČSSD výrazný náskok, tehdy by získalo 33 procent hlasů, zatímco sociální demokraté o 9,5 procenta méně. Nynější půlprocentní rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami se pohybuje v rámci statistické chyby.

Oproti červnu si ČSSD ve volebním modelu polepšila o 3,5 procentního bodu, ANO jeden bod ztratilo. KSČM má o 1,5 procentního bodu méně než v červnu, TOP 09 ztratila dva procentní body, ODS si naopak o půl procentního bodu polepšila, KDU-ČSL si připsala jeden procentní bod navíc, Úsvit jeden bod ztratil.

Dlouhodobý vývoj volební podpory stran
Zdroj: ČT24/CVVM

Volební model znamená předpokládaný výsledek voleb. CVVM dnes zveřejnilo také stranické preference, které oproti modelu zahrnují i nerozhodnuté voliče nebo ty, kteří k volbám jít nechtějí. Preference tedy nevyjadřují předpokládaný volební výsledek. I v žebříčku preferencí vede hnutí ANO (19 procent), ČSSD stojí opět za ním (17 procent), třetí je KSČM (8,5 procenta), TOP 09 je na stejné úrovni jako ODS (5,5 procenta) a lidovci mají čtyři procenta.

Vydáno pod