Poslanci řešili „komunistického fízla“. Stanovisko k tomu ale nezaujali

Praha - Poslanci dnes nepotvrdili a ani neodmítli rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, který uložil místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, aby se omluvil poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi za označení „komunistický fízl“. Výbor Kalouskovi omluvu uložil, ten to ale odmítá a požadoval zrušení rozhodnutí. Podle Kalouska tedy nadále platí, jiný názor má ale předsedkyně mandátového výboru Miroslava Němcová (ODS) - podle ní už se Kalousek omlouvat nemusí.

Slova jako „gustapáci“, „fízlové“ nebo „mlátičky“ se na adresu lidí, kteří před listopadem 1989 potlačovali opoziční vystoupení, běžně používala a používají, uvedl Kalousek. Je v nich podle něho jistá dávka opovržení. „Jde o názorový střet, jak vnímáme činnost těchto lidí,“ řekl místopředseda TOP 09 k verdiktu výboru.

Miroslav Kalousek k dnešnímu dění v dolní komoře: „Sněmovna nepřijala můj návrh, že ruší usnesení mandátového a imunitního výboru. Nepřijala ani návrh, že ho potvrzuje. Tím se nestává nic jiného, než že usnesení zůstává v platnosti, podle mého názoru k věčné hanbě poslanců vládní koalice… Já se jím ale řídit nebudu, neomluvím se. Počítám se sankcí a klidně ji ponesu. Kdybych se omluvil, urazil bych zástupy lidí, kterým komunističtí fízlové ničili životy, a to já prostě nemohu udělat.“

Kalouskův inkriminovaný červnový výrok: „Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?“

Podle předsedkyně mandátového a imunitního výboru ale po dnešku usnesení výboru neplatí: „Podle prvního rozhovoru, který jsem měla se šéfem sněmovní legislativy, to zatím vypadá, že tím, že sněmovna nepotvrdila rozhodnutí mandátového výboru – tedy příkaz k omluvě – tak vlastně nemůže nabýt právní moci a zůstane to v podobě písemného rozhodnutí výboru, se kterým už se dál nic dít nebude,“ řekla ČT24. Pro současnou situaci ale neexistuje žádné vodítko z minulosti, jak postupovat.  

Ve sněmovně se obšírně probíralo dění za socialismu

Ve sněmovně se o věci rozproudila rozsáhlá debata. Diskutovalo se o dění za socialismu i o normách slušného chování. Někteří poslanci soudí, že se přímo na sněmovní plénum přenesla kampaň před říjnovými obecními a senátními volbami. Člen mandátového a imunitního výboru Radek Vondráček (ANO) zmínil, že úmyslem jednání výboru bylo vytvořit apel na všechny poslance, aby se k sobě začali chovat s respektem. „Aby tady začala vznikat vyšší politická kultura a etika. Jak můžete sledovat, dopadlo to zcela opačně,“ poukázal na průběh poslanecké debaty. „A tak je to tady se vším,“ dodal.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček
Zdroj: ČT24

Kalousek se měl podle rozhodnutí mandátového a imunitního výboru Ondráčkovi za červnové výroky omluvit. Místopředseda TOP 09 se vzhledem k Ondráčkovu působení za socialismu ale omlouvat nehodlá a proti verdiktu se odvolal. Záležitost proto řešila celá sněmovna.

Iniciativa Bez komunistů.cz Kalouska podpořila, její zástupci mu před sněmovnou před jednáním předali dopis, v kterém ho žádají, aby se za své výroky neomlouval. Podobnou výzvu na obhajobu Kalouska adresovali i všem poslancům. 

Aféra kolem Kalouskova výroku měla bohatou odezvu na sociálních sítích
Zdroj: ČT24/Facebook / Twitter

Ondráček: Nemám se za co stydět

„Není pravdou, že pohotovostní pluk VB byl jakoukoli částí Státní policie. Byl to útvar policie, kterým prošli téměř všichni příslušníci, kteří po roce 1989 působili dál v policejních složkách,“ uvedl poslanec Ondráček. Podle něj označuje slovo fízl zhruble příslušníka tajné policie nebo osobu, která udává jiné. „Nikdy jsem nebyl příslušníkem státní bezpečnosti, mám lustrační osvědčení, nikdy jsem nikoho neudal, a bude-li to někdo tvrdit, ať mi to dokáže. Takže mě se pojem fízl… dotýká,“ prohlásil komunistický poslanec. Uvedl, že po listopadu 1989 zůstal i on u policie a podle vlastních slov se nemá za co stydět v žádném z období svého působení u bezpečnostních složek.

Zaznělo ve sněmovně:

  • Zbyněk Stanjura (ODS): Byl to poslanec Ondráček, kdo v lednu 1989 mlátil i mladé dívky a mladé ženy, a jestli někdo říká, že o tom dnes není slušné hovořit a nazývat věci pravými jmény, tak s tím hluboce nesouhlasím.
  • Vojtěch Filip (KSČM): Vzkaz do společnosti je, že vulgarismy a lživé výroky se mohou používat. To je špatný vzkaz.
  • Jaroslav Faltýnek (ANO): Jako politický klub jsme se zdrželi hlasování, protože si myslíme, že ztrácet dvě hodiny planými debatami je špatně.
  • Roman Sklenák (ČSSD): Mně je úplně jedno, jestli se pan Kalousek omluví, nebo ne, já bych byl hlavně rád, kdyby kultivoval své projevy ve sněmovně.