Lobbista Rittig je přes noc v cele, policie ho obvinila

Praha - Policie obvinila deset lidí z krácení daně, praní špinavých peněz a porušení povinnosti při správě cizího majetku v kauze Oleo Chemical. Je mezi nimi i lobbista Ivo Rittig. Obvinění údajně vyváděli finanční prostředky ze společnosti Oleo Chemical a tyto peníze dále převáděli za účelem zastření jejich pravého původu. Případ by se měl týkat obchodů s bionaftou. Mezi obviněnými jsou taky dva advokáti z kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & partners) a oba zakladatelé společnosti Oleo Chemical. Všichni si už vyslechli obvinění a v cele zůstanou minimálně přes noc.

Policie v tuto chvíli vyslýchá svědky a zároveň provádí domovní prohlídky u Ivo Rittiga i u dalších zadržených. O případných návrzích na vazbu se bude jednat v sobotu. Státní zástupce Borgula uvedl, že trestně stíhaní lidé postupovali jako organizovaná skupina. „Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usnesení o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická,“ upozornil.

  • Advokátka Ivo Rittiga Katarína Kožiaková Oboňová: „Mému klientovi bylo sděleno obvinění a byl zadržen. Zda bude podán návrh na vazbu, to nevím, ale lze to předpokládat, neboť se domnívám, že právě proto bylo celé obvinění vykonstruováno.“

Podle některých informací kauza souvisí s dodávkami bionafty pro pražský dopravní podnik. „Byl to stejný princip jako princip předražených jízdenek. Firma Oleo dodávala bionaftu pro pražský dopravní podnik. Ale figuroval tam ještě mezičlánek, to měla být firma Cokeville Assets, sídlící v Karibiku, která za obchod s bionaftou měla inkasovat provizi,“ upřesnil reportér ČT Jiří Hynek, který kauzu sleduje. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to ale odmítá. „Mohu vyloučit, že se jedná o poškozenou osobu, kterou by byla právnická osoba dopravní podnik,“ uvedla pro Český rozhlas.

Novináři před vjezdem do rezidence lobbisty Ivo Rittiga na pražských Vinohradech
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Právníci MSB Legal zastupují v některých kauzách lobbistu Rittiga

Mezi obviněnými jsou kromě Ivo Rittiga i David Michal a Karolína Babáková - advokáti ze společnosti MSB Legal, která lobbistu v některých kauzách zastupuje. Vedle nich si policisti podle serveru Novinky.cz přišli i pro oba zakladatelé společnosti – Michala Urbánka a Kamila Jirounka. Policii pomohlo, že  na svou stranu jako svědka získala bývalého zaměstnance účetní firmy Peskim pracující pro firmy lobisty Rittiga. Další bývalou zaměstnankyni firmy dnes předvedla k výslechu.

Advokát David Michal je obviněn právě v kauze údajně nevýhodného kontraktu na výrobu jízdenek, který uzavřel pražský dopravní podnik s firmou Neograph. Michal také s lobbistou čelí obvinění ohledně údajného vyzrazování utajovaných zpráv Bezpečnostní informační služby.

  • Ivo Rittig se narodil 3. ledna 1963. Trvalé bydliště má v Monaku, odkud příležitostně jezdí do ČR. V polovině letošního ledna Rittig řekl České televizi, že uvažuje o definitivním odchodu z České republiky.
  • Podle údajů, které se objevily v tisku, se Rittig vyučil prodavačem a praxi absolvoval ve známém pražském lahůdkářství U Paukertů. V roce 1981 nastoupil jako prodavač do podniku Potraviny Praha a o pouhé dva roky později se stal vedoucím samoobsluhy. Jeho působení v prodejně podle Hospodářských novin skončilo mankem 766 000 Kčs.
  • Rittig kvůli tomu údajně strávil tři roky ve vazbě a v roce 1988 ho soudy pravomocně potrestaly devíti roky vězení. V roce 1990 byl však propuštěn na základě amnestie Václava Havla. Trest si následně nechal zahladit, takže se na něj musí pohlížet jako na netrestaného.
  • V uplynulých letech jej média opakovaně označovala za jednoho z „kmotrů“ ODS, kteří mají velký neformální vliv na rozhodování pražského magistrátu, zejména na jím vypisované veřejné zakázky. Rovněž mu je přisuzován velký vliv na bývalého středočeského hejtmana a dvojnásobného ministra Petra Bendla.
  • S Rittigovým jménem bývá v tisku spojováno několik kauz, nejznámější je zakázka na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Společnost Oleo Chemical funguje od roku 2004, její hlavní činností je výroba a prodej bionafty. Zabývá se také nákupem a prodejem automobilového benzinu. Kauza se podle  týká obchodů s bionaftou, kterou nakupovaly státní a městské firmy. Za Oleo Chemical pak údajně zůstal miliardový dluh.

Už v únoru policie zadržela v kauze údajného praní špinavých peněz v pražském dopravním podniku právníka MSB Legal Marka Stubleyho z kanceláře MSB Legal. Ve stejné kanceláři mimo jiné také působí právnička Karolína Babáková, která Rittiga zastupuje.

Kancelář MSB Legal

  • Do roku 2012 Šachta & Partners, která figurovala v podezřeních souvisejících s kauzou pražského dopravního podniku (DPP)
  • Jeden ze zakladatelů kanceláře JUDr. Drahomír Šachta v ní už od konce roku 2011 nepůsobí. Po jeho odchodu se kancelář přejmenovala na MSB Legal
  • Nejznámějším klientem kanceláře je kontroverzní podnikatel Ivo Rittig
  • Dalším veřejně známým klientem je Marek Čmejla, jeden z bývalých manažerů Mostecké uhelné (MUS), které švýcarská justice odsoudila v květnu 2013
  • V létě 2014 se klientem kanceláře stal Radovan Krejčíř