Věda je zábava. Česko podesáté zahalí Noc vědců

Praha - Věda umí být zábavná, hravá a poutavá. Už podesáté se o tom pokusí čeští vědci přesvědčit širokou veřejnost v rámci Noci vědců. K celoevropskému festivalu vědy a techniky se připojily české univerzity, výzkumné ústavy a pracoviště zaměřená na popularizaci objevů. Zdarma pořádají stovky zábavných experimentů, workshopů i poučných přednášek. Program na většině míst začíná v podvečer a končí o půlnoci.

Například v jihomoravské metropoli se do programu zapojí třeba Technické muzeum, Hvězdárna a planetárium Brno nebo Vysoké učení technické (VUT). Tamní fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií seznámí zájemce s principy fyzikálních a elektrických jevů a jejich technickými aplikacemi. Zpřístupněn bude také Vědeckotechnický park profesora Lista, kde se experti zabývají především obnovitelnými zdroji energie a silnoproudou elektrotechnikou.

Odborníci z VUT spolupracují také na programu Noci vědců v Technickém muzeu v Brně. Děti se tam pobaví při chemických pokusech, poznají, jak stárnou kožní buňky, nebo si vyzkoušejí pocity závodníka v kokpitu formule. Připraveno je také poznávání záhadných předmětů ze sbírek muzea.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně přichystali pro návštěvníky pokusy v laboratořích i pod širým nebem v areálu v Zemědělské ulici. Dozvědí se například, proč se mléko a kiwi nesnášejí nebo že ananas, kiwi a citrón dokážou rozpustit gumové medvídky.

René Kizek, výzkumník Laboratoře metalomiky a nanotechnologií:

„Připravili jsme experimenty, které nemají za úkol bouchat, hořet nebo čadit, ale které mají seznámit každého návštěvníka se základy laboratorní práce na pokusech, které si může každý vyzkoušet.“