Němeček chce, aby praktici na Šumavě brali víc než v Praze

Praha – Praktičtí lékaři v méně zasídlených a hůře dostupných regionech by měli být honorováni více než jejich kolegové ve velkých městech. Prohlásil to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček v reakci na opakovaná varování, že v menších obcích na periferii vymírají praktičtí lékaři – a nemá je kdo nahradit.

„V hůře dostupných regionech s nízkou hustotou osídlení, což se se týká například velké části Jihočeského kraje, by praktičtí lékaři a stomatologové byli honorováni podle určitého koeficientu více, než je to v Praze, v Brně a v dalších velkých městech,“ prohlásil šéf českého zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček.

Podle ministerstva by se měly změnit příspěvky na pacienta, které lékař inkasuje, a to právě ve prospěch venkovských doktorů. „Kapitační platba, kterou dostávají, by měla být vyšší než ve velkoměstě, kde jich je na každé ulici pět,“ nastínil již dříve Němeček.

Před stárnutím praktických doktorů opakovaně varuje odborná lékařská veřejnost, jen na jižní Moravě je každý čtvrtý „obvoďák“ v důchodovém věku, což podle Sdružení praktických lékařů představuje pro budoucnost časovanou bombu. Končící medici totiž upřednostňují specializaci před praxí a v souvislosti s povoláním praktického lékaře si stěžují na nízké příjmy v době atestace a složité hledání praxe (detaily zde).

Kolik bere praktický lékař? Jako zaměstnanec vydělá 25 až 50 tisíc korun měsíčně, vše v závislosti na zaměstnavateli i regionu. Ordinace soukromého lékaře zhruba s tisícovkou pacientů měsíčně vydělá přibližně 120 tisíc korun. Po odečtení nákladů na materiál, sestru a nájem se ale i soukromník nakonec dostane zhruba na padesát tisíc.