Klaus pro britský list: Západní propaganda proti Rusku je směšná

Londýn - „Propaganda Spojených států a Evropské unie proti Rusku je skutečně směšná a já s ní nemohu souhlasit,“ v rozhovoru pro britský týdeník The Spectator to řekl bývalý český prezident Václav Klaus. Nesouhlasí prý s nepřátelstvím západních elit vůči Rusku, které je podle něj založeno na chybném a zastaralém pohledu na tuto zemi. Klaus se také znovu opřel do Evropské unie, která je podle něj již nereformovatelná a je nutné ji nahradit zcela jinou organizací. Protiruské sankce ze strany Západu zkritizoval v rusky mluveném proslovu na konferenci na řeckém ostrově Rhodos také současný prezident Miloš Zeman.

Rozhovor s českým exprezidentem zveřejnil britský týdeník tento víkend s titulkem „Václav Klaus: Lži západních zemí o Rusku jsou obludné“. Někteří politici totiž podle Klause přenášejí svou nenávist vůči někdejšímu komunistickému režimu na Rusko. „Strávil jsem většinu života v komunistickém Československu za sovětské nadvlády. Ovšem rozlišuji mezi Sovětským svazem a Ruskem. Ti, kteří nejsou s to pochopit rozdíl, se prostě nedívají otevřenýma očima,“ cituje list Klause.

  • Klaus pro britský týdeník The Spectator: „Svým americkým a britským přátelům vždy říkám, že i když politický systém v Rusku je jiný než ten v našich zemích a žili bychom v takovém systému neradi, srovnávat současné Rusko s (bývalým sovětským lídrem) Leonidem Brežněvem je hloupé. Propaganda USA/EU proti Rusku je skutečně směšná a já s ní nemohu souhlasit.“

Klaus také usoudil, že Evropskou unii již nelze reformovat a že je nutné ji nahradit nějakou „organizací evropských států“, která by byla pouhým sdružením volného trhu a neusilovala o politickou integraci. Zmínil přitom svou zkušenost ze sametové revoluce z roku 1989. „Když jsme začali měnit mou zemi, zcela záměrně jsme nepoužívali termín 'reforma' - používali jsme slovo 'transformace', protože jsme chtěli systémovou změnu,“ zavzpomínal Klaus s tím, že podobnou systémovou změnu dnes potřebuje i Evropa.

Případné britské referendum o setrvání Spojeného království v EU s možností ukončení tohoto členství by podle Klause bylo „silným signálem“. „Byl jsem velmi rozzloben, dokonce i za komunistické éry, kdy jsem se díval na Británii přes železnou oponu, že se Británie na začátku 70. let rozhodla opustit EFTA (Evropského sdružení volného obchodu) a přidat se k EEC (Evropskému společenství),“ citoval Klause britský web.

Václav Klaus přivítal Miloše Zemana na Hradě
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Názory současného i bývalého prezidenta se v ledasčem shodují

Vlnu kritiky za své kritické postoje vyvolal na české politické scéně v pátek současný prezident Miloš Zeman. V první den konference Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos totiž znovu kritizoval sankce, které kvůli ukrajinské krizi přijaly proti Rusku Spojené státy a Evropská unie. Zeman dokonce v projevu proneseném v ruštině vyzval k jejich zrušení, neboť jsou podle něj „zbytečné, kontraproduktivní a mají opačný efekt, než očekávali jejich autoři“.

Zeman mimo jiné zdůraznil, že i dnes existují v „dialogu civilizací“ překážky. Za jednu z nich přitom označil právě „sankce jakéhokoli typu“. „Ti, kteří podporují sankce, jsou využíváni jako prostředek politické války a vystupují proti zavedenému dialogu civilizací. A namísto dialogu nastane ticho, nic víc,“ řekl Zeman s tím, že mezi civilizovanými státy je zapotřebí rozvíjet dialog, založený na principu výměny výrobků, kapitálu a samozřejmě informací, bez žádné cenzury." - více čtěte zde.

Za prezentování těchto názorů Zemana kritizoval například bývalý šéf české diplomacie a předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Zemanův pohled na ukrajinskou krizi prý kopíruje zájmy ruské diplomacie. „Přítomnost lidí od Lukoilu a jiní agenti Ruska v bezprostředním okolí prezidenta Zemana velice ovlivňují jeho myšlení,“ uvedl pro Českou televizi Schwarzenberg. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by se krize na východě Ukrajiny neměla bagatelizovat.