Soudy i znalci nestíhají, musí přezkoumat svéprávnost u 36 tisíc lidí

Praha - Soudy nestíhají přezkoumávat případy duševně nemocných tak, jak jim to stanovuje nový občanský zákoník. Ten jim dal tři roky, aby znovu prověřily více než šestatřicet tisíc lidí, u kterých byla v minulosti omezena svéprávnost. Podle dat, která od soudů získala Česká televize, ale stihli soudci dosud uzavřít jen několik set případů. Lidem, u kterých to nestihnou, se od roku 2017 automaticky svéprávnost v plné výši vrátí. Ministerstvo proto zvažuje, že lhůtu prodlouží.

Od ledna stihly soudy otevřít asi 10 tisíc případů. Uzavřít se jich ale podařilo zatím jen sedm set. „Řešíme například otázku, zda je schopen samostatně nakládat s finančními prostředky, případně do jaké výše,“ uvedla soudkyně Okresního soudu v Kolíně Libuše Kantůrková. Nejen zde ale situaci brzdí i málo soudních znalců, kteří na nemocné píšou odborné posudky.

Spisy se na stole hromadí například psychiatrovi Ilju Žukovovi. Každý měsíc má asi dvacet nových. „Poptávka je vyšší, než jsme schopni v určitém časovém intervalu odevzdat,“ řekl České televizi. Ministerstvo spravedlnosti proto zvažuje změny a chce dát soudům na přezkum víc času. „Počítá se, že lhůta by se prodloužila na pět let,“ uvedla mluvčí resortu Kateřina Hrochová.

Verdikt od soudu už zná i sedmatřicetiletá Michaela Timoracká, která žije s omezenou svéprávností celou svou dospělost. Nemůže například hospodařit s větším objemem peněz. Jako opatrovník jí pomáhá otec. Michaela žije sama v chráněném bytě a umí se o sebe postarat. Právnička proto usilovala o navrácení svéprávnosti s tím, že by Michaele pomáhal například na úřadech jen takzvaný podpůrce. Soud ale jejich přání nevyhověl. Vrácení svéprávnosti se proto žena chce domáhat ještě v odvolání.

Soudy jsou zavalené přezkoumáváním omezené svéprávnosti (zdroj: ČT24)
Vydáno pod