Střídání stráží na Homolce, nový ředitel má nemocnici zbavit dceřiných společností

Praha – Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odvolal ředitele Nemocnice Na Homolce Michala Šetlíka, a to na jeho vlastní žádost. Novým ředitelem se od začátku října stane Ivan Oliva, který v nedávné době řídil například chemický podnik Spolana Neratovice. Jeho úkolem má být normalizace ekonomického fungování nemocnice a především zrušení dceřiných firem, přes které měly z nemocnice unikat peníze.

Němeček uvedl, že se o Olivovi dozvěděl ze svého „okruhu důvěryhodných lidí“, manažerův životopis v něm pak vzbudil důvěru. „Je to opravdu velký manažerský oříšek pro kohokoliv, proto jsem volil člověka zcela mimo zdravotnictví, který tam nepůsobil, se zkušenostmi z velkého průmyslu, který bude oproštěn od různých vlivů a tlaků,“ uvedl Němeček. O vyhlášení konkurzu na nového šéfa požádal už dříve samotný Šetlík. Původně tak chtěl získat potvrzení ve své funkci.

Oliva absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT). Podle svého profilu na LinkedIn ji ukončil v roce 1983. Emigroval pak do Německa, kde v roce 1985 studoval management a do roku 1993 pracoval ve farmaceutické firmě. Poté se vrátil do Česka, kde si udělal na VŠCHT doktorát z managementu. Poté působil ve vedení několika farmaceutických společností. V letech 2009 až 2012 řídil poradenskou firmu AVILO. Od února 2012 do října 2013 vedl firmu Spolana. Poté přešel do výzkumné firmy Polymer Institute Brno, která patří do skupiny PKN Orlen. Od února 2011 je viceprezidentem ACG Czech Republic.

Dbalého a další stíhá policie

Šetlíkova předchůdce Vladimíra Dbalého i další lidi z nemocnice a dceřiných firem stíhá policie kvůli sporným projektům. „Situaci Nemocnice Na Homolce jsem se rozhodl personálně řešit. Odvolal jsem současného ředitele Michala Šetlíka na jeho žádost,“ uvedl Němeček.

Z nemocnice mělo podle nedávno ukončené kontroly přes dceřiné firmy v minulých letech zmizet asi tři sta milionů korun. Odvolaný ředitel se hájí tím, že většina popisovaných problémů se stala za jeho předchůdců, což na tiskové konferenci potvrdil i ministr. Většinu dceřiných firem, přes které měly peníze unikat, se ale Šetlíkovi zrušit nepodařilo.

Michal Šetlík:

„Chod nemocnice byl ohrožený těmi útoky a tím, co se tady dělo posledního tři čtvrtě roku nebo rok, kdy chodily nepřetržitě kontroly a ani vedení nemocnice nemohlo vykonávat svou činnost.“

Hospodaření nemocnice kritizovala například Transparency International. „Stále hrozí, že podstatná část peněz z Homolky uniká,“ varoval ředitel Transparency International ČR David Ondráčka. Podle Šetlíka je problém v tom, že pokud by dceřiné firmy ihned zrušil, ohrozí to nákupy léků a zdravotnického materiálu.

Největší rozmach dceřiných firem nastal za bývalého ředitele Vladimíra Dbalého. Toho spolu s jeho náměstkem Michalem Toběrným stíhá policie kvůli přijetí úplatku v souvislosti s nákupem gama nože a kvůli zmanipulovanému výběrovému řízení na digitalizaci. Právě u Dbaléha našla policie nedávno kufr se zlatem a hotovostí za celkem 50 milionů korun.