Jak se míchá vakcína? Poslouží vzorky loňské chřipky

Praha - Zkoumáním odběrů od nemocných pacientů začíná cesta za novou vakcínou. Loňské vzorky chřipky tak slouží jak mix vakcíny pro tu letošní. Výsledky pak čeští vědci posílají dál do Londýna, kde se sejdou vzorky ze všech světových laboratoří. Pod kontrolou WHO pak vytvoří výsledný recept na novou vakcínu – a s tím také okamžité zadání pro výrobce.

Události: Vakcíny jsou už teď dostupné ve většině ordinací a lékáren (zdroj: ČT24)

Vakcíny se navíc vyrábějí ve dvojím provedení - kvůli cestování virů a časovým rozdílům v sezonách zvlášť pro jižní a severní polokouli. V letošní konečné skladbě kmenů pro naše zeměpisné šířky opět nechybí obávaný typ H1N1, mezi lidmi známý jako prasečí chřipka - další se proměnily jen minimálně.

Pandemie zřejmě nehrozí, případů chřipky ale oproti loňsku přibude

Oproti extrémně mírné loňské chřipkové sezoně by ale podle odborníků ta letošní měla být silnější. „Mohla by být poněkud horší, neočekáváme nějakou velkou pandemii, ale určitě bude víc případů,“ domnívá se předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Po loňských výpadcích dávek se zásoby vakcín zvýšily. Od výrobců k pacientům se teď dostaly v tradičním zářijovém termínu. „Do České republiky šlo tuto sezonu zhruba o sto tisíc dávek vakcín víc než v loňském roce. Doufáme, že to bude postačovat,“ poznamenal hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Ideálním obdobím pro podání vakcíny je podle odborníků říjen až listopad. Lidé se ale mohou nechat očkovat i během epidemie.

Chřipka
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny

Právě loňská sezona ukázala, že zájem Čechů o vakcínu proti chřipce stoupá. V porovnání s ostatními zeměmi je to ale málo. Zatímco v roce 2012 bylo proočkováno pět procent populace, v některých evropských zemích se toto číslo blíží 30 procentům. Chřipka stojí naše zdravotnictví ročně miliardu korun, zvýšením proočkovanosti by měl systém půl miliardy ušetřit.

  • Vakcína proti chřipce stojí 300 korun a v některých případech ji proplácí pojišťovna.
  • VZP vloni hradila očkování automaticky všem - letos o to mohou požádat ti, kteří mají nárok na bonusové příspěvky.
  • Podobný systém funguje také u tří dalších pojišťoven. Limity příspěvků jsou 300 až 1000 korun.
  • Pojišťovny oborová, vojenská a ministerstva vnitra vakcínu proplácejí bez výjimky.
  • Rizikové skupiny - lidé nad pětašedesát let a chronicky nemocní - ji mají zdarma vždy bez ohledu na pojišťovnu. 

Babí léto je přitom podle lékařů zkouškou pro imunitní systém a zátěž potrvá minimálně do konce týdne. Lékaři proto doporučují jíst dostatek vitamínů a také se dobře oblékat. I když je přes den okolo dvaceti stupňů, lidé mohou snadno prochladnout. Ještě více nemocných pak přibude, až přijdou první podzimní plískanice. Skutečné chřipky se pak objeví až ke konci roku.