Nový iPortál detailně zmapuje školy od MŠ po VOŠ

Praha - Česká školní inspekce (ČŠI) spustila nový webový portál, kde bude možné podle podrobných kritérií vyhledat školy všech zřizovatelů od mateřských až po vyšší odborné. Informačně rozšíří rejstřík školských zařízení dostupný na stránkách ministerstva školství, uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. V současnosti obsahuje podrobná data o třech stovkách škol, v budoucnu by se měl zaplnit informacemi dalších.

„Jsou tam rozšiřující informace týkající se velikosti školy, školního vzdělávacího programu, personálního zajištění, dostupnosti nebo v případě soukromých škol i ceny školného,“ uvedl Zatloukal. Vyplnění údajů je dobrovolné, záleží na vedení jednotlivých škol, jaké informace poskytne. Vznik iPortálu byl financovaný z evropských peněz v rámci projektu Niqes.

Většina škol má vlastní internetové stránky a rodiče i samotní zájemci o studium si mohou najít potřebné informace prostřednictvím běžného vyhledávače. Podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) jim oficiální rozcestník ušetří čas a práci.

iPortál má sloužit k detailnímu vyhledávání škol
Zdroj: ČT24/iPortál.cz

„Stovky rodičů za mnou chodí, že ten systém je nepřehledný především v oblasti středního školství. Stěžují si, že mají velký problém se vyznat v přemíře informací, kterými jsou zahlceni. Ministerstvo bude garantovat pravdivost údajů,“ řekl. Vyzval zároveň ředitele, aby vyplnili co nejpodrobnější informace o své škole.

MŠ rozjíždí debatu o českém školství (zdroj: ČT24)