Evropská komise kroutí hlavou nad politizováním auditu nemocnic

Praha/Brusel – Proti povyku, který se strhl okolo auditu ministerstva financí v českých nemocnicích, se ohradila Evropská komise. Informoval o tom Český rozhlas (ČRo) s odvoláním na mluvčí komise Shirin Wheelerovou. Prověrku čerpání evropských dotací si podle ní komise vyžádala a poté projednala s českým ministerstvem financí. Audit následně zpolitizovali ředitelé některých sankcionovaných nemocnic spolu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), kteří tvrdili, že auditoři ministerstva financí postupují nestandardně a s předem jasným výsledkem.

„Jsme velmi znepokojeni tím, jak se celá věc politizuje, a také veřejným zpochybňováním kvality auditu. Ohrožuje to nezávislost auditního orgánu na ministerstvu financí,“ řekla rozhlasu mluvčí komise. Nejvyšší exekutivní orgán EU si podle Wheelerové vyžádal audit kvůli pochybnostem o zadávání veřejných zakázek v nemocnicích. S ministerstvem financí pak předem projednala výběr kontrolovaných nemocnic i způsob prověrky. Totéž tvrdil náměstek ministra Andreje Babiše (ANO) Lukáš Wagenknecht.

Audity proběhly v červnu a červenci a týkají se čerpání evropských peněz z let 2008 až 2013 na nákup přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center. Padly již sankce v řádu desítek milionů korun. Podle ministerstva financí se objevilo podezření, že by projekty mohly být předražené a ne podle pravidel veřejných zakázek. Nyní hrozí, že by nemocnice měly část výdajů hradit ze svého, ne z evropských peněz.

Zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska: „Vyjádření Evropské komise… je na poměry diplomatů z Evropské komise, kteří dobře váží každé slovo, nebývale tvrdé.“

S ministry zdravotnictví a financí chce o situaci jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jakmile budou k dispozici výsledky, které však ministerstvo financí zveřejní až po skončení kontrol, a reakce nemocnic k nim, což může být i ke konci roku. Ministři financí a zdravotnictví se dohodli, že si předají informace a argumenty, které mají ohledně sporných nemocničních auditů, a budou pak o nich spolu jednat. Pravděpodobně to nebude dřív než za dva týdny. Spor o audity by se tedy měl řešit až po komunálních a senátních volbách, které jsou 10. a 11. října.

Zpravodaj ČRo Houska: Reakce EK je velmi ostrá (zdroj: ČT24)