Průzkum: 86 procent úředníků se setkalo s manipulací se zakázkami

Praha - Valná většina českých úředníků (86 procent) mluví o osobní zkušenosti se zmanipulovanou zakázkou, desetina z nich dokonce tvrdí, že snahy o manipulaci se týkají tří ze čtyř veřejných tendrů. Ukázal to průzkumu společností Otidea a Transparency International, jehož výsledky představily na dnešní konferenci k veřejným zakázkám. Pouze 14 procent oslovených veřejných dodavatelů o manipulacích neví.

Že by za manipulací s tendry stála korupce, si myslí jen 16 procent respondentů, dalších 18 procent to přičítá nezdravému klientelismu. Nadpoloviční většina (55 procent) úředníků považuje za hlavní důvod snahu vybrat znovu firmu, se kterou už jednou byli spokojeni. To ovšem současná legislativa prakticky neumožňuje.

„V praxi to vnímám jako zásadní problém, který by vláda měla při přípravě nového zákona rozhodně řešit. Evropské směrnice umožňují špatné zkušenosti s firmou zohlednit. Bude ale záležet na tom, jak tuto možnost využijí čeští zákonodárci,“ prohlásil ředitel Transparency International ČR David Ondráčka.

Technickou novelu o tendrech zhodnotí poslanci

Vláda začátkem září schválila takzvanou technickou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, která má od příštího roku usnadnit hodnocení nabídek podle více kritérií a nesoustředit se pouze na cenu. Přináší také možnost hodnotit nabídky podle organizace a kvality i zkušeností pracovníků podílejících se na plnění veřejné zakázky.

David Ondráčka
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Jiný průzkum zmíněných společností ukázal, že téměř všichni zadavatelé veřejných zakázek se rozhodují pro vítěze soutěží pouze podle nejnižší ceny. Třetina z nich tak chce postupovat i po případném schválení novely. Kromě ní připravuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zcela nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který vychází z nové evropské směrnice.

Konec diktátu nejnižších cen

Zadavatelům veřejných zakázek tato směrnice Evropského parlamentu umožní při výběru vítěze klást větší důraz na kvalitu, výhody v oblasti životního prostředí, sociální aspekty či inovace. „Nová kritéria ukončí diktát nejnižších cen a postaví opět kvalitu do centra pozornosti,“ prohlásil dříve zpravodaj Evropského parlamentu Marc Tarabella. Nový zákon by měl podle MMR platit od 1. ledna 2016.