Desítky falešných policistů okrádají především seniory

Praha – Zneužití svých vlastních uniforem zaznamenala policie. Na jihu Moravy pátrají po muži, který převlečen za policistu okrádá seniory, v jiném případě zase falešný policista zneužil uniformu k vloupání do rodinného domu. Za samotné nošení uniformy ovšem civilistům-zločincům nehrozí vážný trest – nanejvýš třítisícová pokuta. Obchod s vybavením je potom legální.

Události: Falešných policistů bylo letos už 21 (zdroj: ČT24)

Zločinem páchaným v policejních uniformách „proslul“ například Berdychův gang, častý je však i dnes. Skuteční policisté například dopadli muže, který se s komplici vloupal do rodinného domu, přepadl jeho obyvatele a ukradl jim zlatou platební kartu.

Častěji se ale falešní policisté zaměřují na seniory. Na jižní Moravě tak policie hledá „kolegu“, který od důvěřivé seniorky vylákal čtyři tisíce korun. „Pachatel se navíc na místo vrátil, po paní chtěl další peníze. Když mu je odmítla vydat, vyhrožoval jí exekucí,“ popsala policejní mluvčí Alice Musilová. Policie ví o deseti podobně okradených lidech z jižní Moravy. Falešný policista má policejní průkaz, peníze získává pod záminkou zaplacení soudních výloh nebo exekuce. V některých případech ho doprovázela i žena.

Skuteční policisté doporučují bránit se proti jejich falešným protějškům především všímavostí a menší důvěřivostí. Ta je přitom podle vedoucího policejního psychologa Vladimíra Vosky obvyklá. „Člověku, který se nám představí jako policista nebo tak vypadá, důvěřujeme a respektujeme jeho pokyny,“ upozornil. Všímavost potom může pomoci rozpoznat například závady ve výstroji a průkazu. Mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán upozornil, že na uniformě musí být osobní evidenční číslo, stejné číslo má být také v průkazu, který musí policista na požádání předložit. Při nejistotě, zda domnělý policista skutečně patří k policejnímu sboru, je možné snadno se přesvědčit na lince 158.

Podezřívavost je vhodná i proto, že získat policejní uniformu je velmi snadné. Policisté evidují krádeže svého majetku, nedávno kvůli nim ostatně zadrželi desetičlennou skupinu, ve které byli i dva policisté a jeden voják. Následnému obchodování s uniformami potom již nic nebrání, na inzertních webech je možné narazit na součásti policejní výstroje po několika sekundách hledání. Při používání uniforem na veřejnosti potom hrozí pokuta až tři tisíce korun. Závažnější tresty potom přicházejí až v souvislosti s případnými zločiny v uniformách spáchanými.

Paradoxně nejznámějším případem je v současnosti video, které pro konto Bariéry natočili herci Čtvrtníček a Potměšil. Stanuli i před soudem, který se zabýval natáčením, při kterém herci zastavovali auta a jeden řidič dostal infarkt. Falešných policistů se letos zatím objevilo 21. Loni jich za celý rok bylo 26, v roce 2012 přitom pouze 15.