Soud s vrahem podnikatele Housky: Obžalovaný vypovídat odmítl

Ústí nad Labem - Případ loňské vraždy podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky začal dnes řešit ústecký krajský soud. Obžalovaný je z ní bývalý voják Michal Krnáč. Ten se k činu přiznal, u soudu ale dnes vypovídat odmítl. Soud jej ponechal ve vazbě, za vraždu mu hrozí až 20 let vězení. Obžalovaný tvrdí, že nešlo o plánovanou vraždu. Policie se ale kloní k úmyslnému útoku a Houskova rodina podporuje verzi nájemné vraždy. Líčení bude pokračovat 20. října.

V týdnu od 20. října by měli vypovídat svědci, včetně Houskovy partnerky Jany Vaňhové, znalci, psychiatr a psycholožka. „Pokud nebudou vzneseny požadavky na další dokazování, mohl by 24. října padnout rozsudek,“ řekla mluvčí soudu Lenka Lasovská. Soud zároveň rozhodl, že Krnáč zůstane ve vazbě. Bývalý voják ji chtěl zrušit, protože se mu nedávno narodilo dítě.

Podle policistů šlo o úmyslný útok, rodina se staví za nájemnou vraždu

Vrah Housku před jeho domem zabil čtyřmi ranami zblízka. V březnu se k činu přiznal právě Michal Krnáč. V přípravném řízení vypověděl, že vražda nebyla plánovaná a že se s Houskou pohádal. Prý náhodou vstoupil na jeho pozemek - uvedl, že podnikatel k němu vyběhl, a tak se bránil paralyzérem. „Chtěl jsem ho odradit od útoku,“ řekl Krnáč. Později třikrát vystřelil, ale Housku prý nezasáhl. „Křičel jsem na něj, aby si lehnul na zem,“ řekl Krnáč. Ve chvíli, kdy Houska sáhl do zadní kapsy, Krnáč opakovaně vystřelil. Houska podle něj upadl až po poslední, čtvrté ráně. „V tu chvíli jsem si všiml, že má v ruce mobil. Podlomila se mi kolena a sednul jsem si na zem,“ dodal Krnáč.

V červenci se ale kriminalisté přiklonili k verzi, že šlo o úmyslný útok. „Stávající právní kvalifikace byla zpřísněna. K překvalifikování došlo na základě dosavadního vyšetřování a všech informací, které byly zjištěny,“ uvedla v červenci policejní mluvčí Jana Matonohová. Houskovu verzi zpochybnila i rekonstrukce vraždy a znalci. Podle obžaloby byl Houska zasažen z bezprostřední blízkosti jednou ranou do břicha a dalšími třemi do hlavy. Když měl být Krnáč se závěry rekonstrukce konfrontován, odmítl vypovídat.

Roman Houska
Zdroj: ČT24

Houskovo tělo Krnáč odtáhl do garáže a prohledal dům. Obžalovaný tvrdí, že hledal ovladače k bezpečnostním kamerám, chtěl vymazat záznamy. Ze záznamů rekonstrukce je patrné, že se Krnáč pohyboval po celém domě. O tom, že zabil vlivného člena ČSSD, se prý dozvěděl až později, když se doma díval na zprávy. „Tam jsem se poprvé dozvěděl, že jsem zastřelil pana Housku. Nevěděl jsem ale, kdo to je,“ dodal Krnáč. Předseda senátu Jiří Bednář dnes obžalovaného upozornil, že jeho stíhání může být kvůli prohlídce domu rozšířeno o porušování domovní svobody.

Vyšetřovatelé již ale nepracují z verzí, že by šlo o nájemnou vraždu. Tu naopak podporuje Houskova rodina. „Pan obžalovaný je koncovým článkem organizované skupiny, která to zosnovala. On nemohl mít motiv, on byl pouze najat na špinavou práci,“ uvedla advokátka Marie Benešová. Policisté ale tvrdí, že tomu nic nenasvědčuje. Krnáč se podle kriminalistů na vraždu připravoval a o Houskovi si údajně několik měsíců zjišťoval informace. Krátce před činem si koupil elektrický paralyzér, kterým oběť omráčil. Pak teprve začal střílet.

Kolem vraždy nicméně stále panuje řada nejasností - pozůstalí tvrdí, že se z domu nic neztratilo a kritizují nejasnosti kolem znaleckých posudků. „Šest znaleckých posudků, všechny jsou z forenzních disciplín, žádný z nich nepotvrdil, že by pachatelem byl Michal K.,“ dodal právní zástupce Houskovy rodiny Michael Kis.

Houska byl zastřelen loni 18. listopadu. Jeho tělo našel podnikatel, spoluvlastník stavební společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní člověk, čelil i podezření z úplatkářství.

Obžalovaný z vraždy Housky odmítl vypovídat (zdroj: ČT24)