ČR dostala další „důtku“ za segregaci Romů. Může dojít i na soud

Brusel/Praha – Vleklé téma, které Česku kdekdo vyčítá, je opět na scéně. Aktuálně se s oficiální žádostí přihlásila Evropská komise. Ta vládě poslala dokument s jasným dotazem, proč se v Česku nedaří lépe a hlavně rychleji začleňovat romské děti do škol. Na odpověď má Sobotkův kabinet dva měsíce – i když podobné odpovědi a hlavně řešení se v ČR hledají přes 20 let. Pokud komise nebude s reakcí spokojená, může stát dokonce skončit před soudním dvorem EU.

Příliš mnoho romských dětí ve speciálních školách je výtkou, kterou mezinárodní organizace a výzkumy adresují české vládě opakovaně. Nelichotivá čísla ale přichází i z domácích řad. Kupříkladu kancelář veřejné ochránkyně práv uvádí průzkum, podle kterého podobný typ škol navštěvuje až 35 procent Romů. Ministerstvo školství pak uvádí o něco mírnější údaj – zhruba 26 procent. Zprávu komise resort hodnotí jako nespravedlivou vůči Česku.

Podle Martina Šimáčka z Agentury pro sociální začleňování přitom existují v populaci zhruba 2 až 3 procenta dětí s lehkým mentálním postižením. „Uvědomme si, že ve skutečnosti je těch dětí mnohem méně, nikoliv zmiňovaných 26 procent,“ dodává Šimáček.

V samotném Bruselu se přitom situací romských dětí v ČR nezabývá jen komise, ale také europoslanci. Postavení Romů v ČR bylo ostatně jedním z témat, které zaznělo při tzv. grilování kandidátky na eurokomisařku Věry Jourové. „V EU žije celkem asi šest milionů Romů. Paní Jourová má opravdu velkou zodpovědnost za jejich začlenění,“ dodává analytička OPF Open Society Foundations v Bruselu Violeta Naydenová.

Komise žádá po ČR vysvětlení ohledně Romů (zdroj: ČT24)

Pokud Česko s oficiální odpovědí neuspěje, Brusel má připraven ještě tvrdší krok, tedy tzv. odůvodněné stanovisko. Při opakování scénáře a další neuspokojivé odpovědi z české strany už komise může proti státu zahájit žalobu před soudním dvorem.

Na situaci Romů se každoročně snaží upozornit i romské pochody hrdosti, které připadají právě na tento víkend. Podobné akce se konají v 15 evropských zemích včetně Česka. Akce s názvem Roma Pride 2014 dnes začala na pražském Staroměstském náměstí. Průvod složený z Romů i zástupců většinového etnika přešel přes Karlův most do kostela Pražského Jezulátka, kde se pomodlili za mír.

Hlavním mottem třetího ročníku pochodu jsou podle jedné z organizátorek Ivanky Mariposy Čonkové právě školy pro všechny děti. Romové chtějí být součástí české společnosti. „Vidí celá Evropa, že anticiganismus v ČR je problém. Je potřeba přestat lidi segregovat,“ řekla ČTK. Podle ní je potřeba pracovat na tom, aby se majoritní společnost pro Romy otevřela. „Jsme hrdí Romové, kteří mají místo v Čechách a tady na Zemi,“ dodala.

Vydáno pod