Nejstarší policejní passaty dosloužily. Některé míří do muzea

Praha - Policie začíná stahovat z provozu nejstarší vozy značky Volkswagen Passat, které na českých dálnicích měří rychlost už od roku 2009. Jejich provoz a údržba už se totiž nevyplatí. Podle zjištění České televize chce ministerstvo vnitra ještě do konce tohoto roku koupit sedm nových automobilů - každé asi za milion. Pro starší vozy se zatím hledá využití, některé z nich skončí v policejním muzeu.

Události: Obměna policejního vozového parku (zdroj: ČT24)

Motory nejstarších policejních passatů jsou po téměř šesti letech stíhání pirátů silnic v takovém stavu, že spotřebují litr oleje i za pouhých osm set až tisíc ujetých kilometrů. Podle samotných policistů je to způsobeno zejména různými styly jízdy jednotlivých řidičů. Pravidelná kontrola měrky oleje se tak pro každou směnu dopravní hlídky stala každodenní rutinou.

Silné dálniční speciály se na českých dálnicích objevily počátkem roku 2009. Z původních šestnácti dnes jezdí v ostrém provozu už jen sedm vozů. I ty zbývající však chce ministerstvo vnitra v zimě nahradit novými, už vypsalo dokonce tendr. Passaty si na sebe v podstatě vydělaly na pokutách, které se díky nim podařilo vybrat. Na každé auto připadá zhruba milion korun ročně.

Současná vozidla sice podle policie nejsou ve vyloženě špatném stavu, jejich provoz a údržba však stojí čím dál více peněz. Proto se teď pro stará auta hledá další využití. Některé z nich se přesunou třeba mezi exponáty do policejního muzea, kde budou ilustrovat historický vývoj vozového parku tuzemských bezpečnostních sborů. Jiné zůstanou ještě nějakou dobu v záloze.