Vacula: Otrávený alkohol na severu Moravy nepocházel ode mě

Zlín – Dva klíčoví svědci dnes vypovídali u zlínského soudu při projednávání tzv. ostravské větve metanolové kauzy. Hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula, který si odpykává patnáctiletý trest, dnes před soudem popřel, že by dodal na sever Moravy lihoviny s toxickým metanolem. Podle obžaloby přitom smrtící směs pocházela od něj. Kromě Vaculy dnes u soudu vypovídal prodejce Martin Jirout, kterému v květnu soud uložil 16 let vězení. Také Slovák Rudolf Fian, který byl odsouzen v hlavní části metanolové kauzy na doživotí, stále odmítá vinu. Dnes to zopakoval v Ostravě, kde před soudem jako svědek vypovídal v jiné větvi aféry.

„Nemůžu se smířit s tím, že závadný alkohol byl ode mě,“ uvedl Vacula, který popírá, že by během metanolové kauzy na severu Moravy zabíjel alkohol z jeho dílny. Podobně Vacula vypovídal i při projednávání hlavní větve kauzy, kdy tvrdil, že jím dodaný alkohol nezpůsobil smrt či zdravotní problémy všem v obžalobě uvedeným poškozeným.

Vacula uvedl, že dodávku alkoholu, kterou si objednal prodejce Martin Jirout, zpracoval z nezávadného lihu. Údajně mu ho dodal již v květnu 2012 Slovák Rudolf Fian, jenž byl spolu s dalším údajným míchačem metanolové směsi Tomášem Křepelou v květnu odsouzen na doživotí. Dodávka lihu kontaminovaného metanolem od Fiana dorazila až na konci srpna 2012 v době, kdy již Vacula zakázku určenou do Havířova dokončoval. Podle něj tak nebylo možné, aby na ni tento líh použil.

Ve Zlíně pokračuje soud v ostravské větvi metanolové kauzy (zdroj: ČT24)

Kromě Vaculy dnes u soudu vypovídal zatím nepravomocně odsouzený prodejce Martin Jirout. Ten podle obžaloby dodal asi 300 litrů otráveného alkoholu i na Jičínsko, kde po jeho vypití nikdo nezemřel. V Jiroutových skladech na Trutnovsku a u Prahy pak bylo nalezeno přes 2 000 litrů alkoholu s vysokým obsahem metanolu.

Jirout dnes jako svědek nelegální obchody s alkoholem přiznal. Řekl, že se domluvil s Michalem Klöselem, který to doznává. Klöselův bratr Miroslav se podle svých slov i podle svědectví Jirouta na obchodu nepodílel, jen se po propuknutí aféry u něj prý informoval na kvalitu alkoholu.

„Dnes jsme slyšeli o třech zavážkách do Havířova s tím, že až ta poslední měla být kritická. Pokud jsme slyšeli o třech, je možné, že dodávek bylo i více, ale počítám, že zdravotně nezávadného alkoholu,“ uvedl státní zástupce Jiří Zemek.

Státní zástupce podal v lednu obžalobu na 31 lidí. Případy 14 z nich zlínský krajský soud delegoval na okresní soudy po celé zemi. Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Celkem už na otravu zemřelo přes pět desítek lidí, poškozených je více než sto.

Vaculu dnes k soudu přivezla eskorta z výkonu trestu. Jako jediný z deseti odsouzených v hlavní větvi metanolové kauzy přijal patnáctiletý trest, který mu soud v květnu uložil. Nyní soud řeší tzv. ostravskou větev, tedy údajné prodejce a distributory ze severu Moravy, jejichž alkohol má mít na svědomí smrt osmi lidí. Obžalovaných je celkem sedm, třem z nich hrozí za obecné ohrožení 12 až 20 let vězení i výjimečný trest včetně doživotí.

Fian v Ostravě dnes opět odmítl, že by obchodoval s lihem

Slovák Rudolf Fian, který byl odsouzen v hlavní části metanolové kauzy na doživotí, stále odmítá vinu. Dnes to zopakoval v Ostravě, kde před soudem jako svědek vypovídal v jiné větvi aféry. Tvrdí, že s lihem nikdy neobchodoval. „Nikdy jsem nikomu nedal ani neprodal žádný líh. Ani to, co spadá do potravinářského průmyslu,“ řekl dnes Fian. Ten dříve pracoval jako obchodní zástupce společnosti na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Carlogic. Podle dřívějšího rozsudku společně s majitelem firmy Tomášem Křepelou v Opavě namíchali jedovatou směs o objemu 10 000 litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Celou ji předali na Zlínsku dalšímu už odsouzenému muži, jenž směs dál distribuoval. Fian i Křepela dostali doživotní tresty. Údajně zavinili smrt 38 lidí a otravu u osmi desítek dalších osob. Trest ještě není pravomocný. Po odvolání se případem zabývá Vrchní soud v Olomouci. Během procesu ale Fian vinu odmítal.