Junák a další organizace píší Sobotkovi, nechtějí novelu zákoníku

Praha - Česká rada dětí a mládeže, která sdružuje stovku organizací včetně Junáka, se dnes v otevřeném dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ohradila proti připravované novele občanského zákoníku. Sdružení tvrdí, že změny chystané ministerstvem spravedlnosti bezprecedentně zasahují do činnosti spolků. Ministerstvo vzkázalo, že pravidla pro vnitřní organizaci spolků nakonec měnit nebude.

Sedláček: Nezletilí nemohou být voleni do orgánů (zdroj: ČT24)

„Změny navrhované ministerstvem spravedlnosti znamenají zásadní omezení spolkové samosprávy a komplikují její činnost,“ uvedla rada, jejíž organizace sdružují přes 200 000 členů z celé republiky. Navrhovaná úprava podle ní nerespektuje princip svobody vnitřního života spolků, který garantuje Listina práv a svobod.

„Pokud jde o změny v úpravě vnitřní organizace spolků, ministerstvo z tohoto záměru v reakci na veřejnou debatu ustupuje. S Českou radou dětí a mládeže se rádi setkáme a vyslechneme si jejich postoj,“ vzkázal přes tiskový odbor ministerstva legislativní náměstek Robert Pelikán, který má novelizaci občanského zákoníku na starosti.

„Jen Junáku, který se více než sto let věnuje výchově dětí, by novela úplně zbourala vnitřní systém řízení spolku. Přestože v tomto roce spolek přistoupil ke změně stanov, aby odpovídaly novému občanskému zákoníku,“ podotkl starosta Junáka Josef Výprachtický.

Radě se nelíbil například záměr novely povinně zavést rozhodování prostřednictvím členských schůzí, což by prý pro organizace s tisíci či desetitisíci členy, mnohdy nezletilými, znamenalo neúnosný růst finanční i organizační náročnosti provozu.

Vadilo jí také, že nově vzniklé organizační složky by měly podléhat jiným pravidlům než ty stávající, což by znamenalo znevýhodnění části členů. Novela navíc podle ČRDM bere mladým lidem možnost podílet se na vedení spolků. „Ministerstvo spravedlnosti chce také odebrat nezletilým osobám možnost členství ve volených orgánech, což jde proti stěžejním principům naší práce, tedy snaze umožnit mládeži podílet se na správě svých záležitostí,“ napsala rada Sobotkovi.

S chystanými rozsáhlými změnami nového občanského zákoníku nesouhlasí ani Česká advokátní komora či kolegium expertů při Ústavu státu a práva, jehož členem je i hlavní autor současného znění kodexu Karel Eliáš.

Otevřený dopis zaslala rada nejen Sobotkovi, ale také vicepremiérovi Andreji Babišovi (ANO), který do vlády za své hnutí nominoval současnou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou.