Všechny čtyři výbory souhlasí s Jourovou jako eurokomisařkou

Praha – Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová uspěla při „grilování“ v Evropském parlamentu, všechny čtyři výbory souhlasí s jejím působením v Junckerově komisi. Jourová má zastávat post eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví. Poslanci ještě budou hlasovat o komisi jako celku, úřadovat by měla začít od prvního listopadu.

Už před odpolední schůzkou bylo jasné, že dva výbory s působením české kandidátky nemají problém: podporu Jourové deklarovaly výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele a právní výbor. Naopak z výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci zaznívala také možnost, že by se kandidátka měla s europoslanci ještě jednou sejít. „Měli jsme pořád hodně otázek, co jsme jí chtěli položit. Říkali jsme si, že by byl dobrý nápad, kdyby znovu předstoupila před informované koordinátory, ne celé výbory,“ uvedl britský konzervativec Timothy Kirkhope. Výbor ale nakonec musel z požadavku na další vystoupení Jourové upustit, další tři totiž byly proti.

Věra Jourová:

„Jsem potěšena, že jsem dostala příležitost konkrétněji okomentovat své záměry a vize. Byl to demokratický proces, náročný, ale zcela legitimní. Konečné slovo však bude mít evropský parlament, který bude schvalovat komisi jako celek.“  

Česká kandidátka absolvovala „grilování“ v Bruselu před členy hned čtyř výborů: jenže poté ji někteří členové vytýkali nekonkrétnost v odpovědích. Proto pak Jourová dostala ještě 32 doplňujících otázek. Tyto odpovědi poslala Jourová do Bruselu v neděli večer.  

Britský europoslanec Timothy Kirkhope (Evropští konzervativcí a reformisté):

„Možná bude nakonec dobrou komisařkou, ano. Ale já měl obavy o samotný proces. Měli jsme pořád hodně otázek, co jsme jí chtěli položit. Říkali jsme si, že by byl dobrý nápad, kdyby znovu předstoupila před informované koordinátory, ne celé výbory. Proto, aby vyjasnila několik věcí a získali jsme o ní víc informací. To bych opravdu rád udělal, ale byl jsem přehlasovaný dvěma velkými politickými frakcemi. Takže jsem si to neprosadil.“

Problémy mají další kandidáti

Jourová ale není jediná, koho při slyšení před členy různých výborů europarlamentu potkaly potíže. Slyšení si zopakuje Brit Jonathan Hill, písemné doplnění museli odevzdat také Pierre Moscovici z Francie či Maďar Tibor Navracsics. U něj už dal příslušný výbor pro kulturu najevo, že by neměl zastávat celé navržené portfolio, kam spadá i vzdělávání a občanství. Také slovinská kandidátka na místopředsedkyni komise Alenka Bratušeková při pondělním slyšení europoslance zklamala.

Poslanci budou o komisi hlasovat jako celku, její předseda Jean-Claude Juncker tak musí na svou stranu získat zejména lidovecké a socialistické poslance - tedy dvě nejsilnější frakce. Především na jejich dohodě v europarlamentu tak bude záležet, který kandidát na komisaře
ve slyšeních uspěl, a který nikoli. A nejsou ani vyloučené změny v Junckerově týmu.

Jourová chtěla původně jiný resort

Jourová si původně přála získat resort regionální politiky, poté hovořily kuloárové informace o postu eurokomisařky pro dopravu a vesmír. Nakonec ale získala úplně jinou oblast a sama neskrývala překvapení – šéf hnutí ANO Andrej Babiš dokonce rovnou mluvil o zklamání. 

V rámci svého portfolia spravedlnosti, ochrany spotřebitelů a rovnosti pohlaví ale bude mít ve své gesci mnoho sledovaných témat: např. otázku ženských kvót ve vedení firem nebo stropy pro bonusy bankéřů.  

Během bruselského „grilování“ Jourová ohledně otázky ženských kvót pronesla, že chce obhajovat iniciativu své předchůdkyně Viviane Reddingové prosazující větší zastoupení žen ve správních radách velkých firem. Ve všech odvětvích – včetně finančního sektoru – si prý přeje „udržitelné a odpovědné chování“.