Němeček nabídl zdravotníkům zvýšení tarifních platů o 5 %

Praha – Tarifní platy zaměstnanců ve zdravotnictví by se měly od ledna zvýšit o 5 %. Po jednání s předsedkyní zdravotnických odborů Dagmar Žitníkovou to prohlásil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Dodal, že nemocnice, léčebné ústavy či léčebny dlouhodobě nemocných příslušné finance na zvýšení platů dostanou, a to v rámci změny úhradové vyhlášky.

„Na základě jednání odborného týmu, který spočítal náklady na různé varianty navýšení platů zaměstnanců nemocnic, jsem mohl dnes sdělit paní předsedkyni dobrou zprávu, že kromě už přislíbeného 3,5procentního navýšení tarifů jsme schopni jít až na 5 %, jak požadovaly odbory,“ uvedl ministr. „Pokud zdravotní pojištění poroste i příští rok, mohou se zdravotníci i nezdravotníci těšit na obdobné navýšení,“ dodal k výhledu na rok 2016.

Žitníková nabídku uvítala. „Je to velmi pozitivní zpráva. Pan ministr postupuje velmi objektivně,“ prohlásila s tím, že se ale nejedná o konečnou dohodu. Další jednání pracovní skupiny se podle ní uskuteční ve druhé polovině října.

Celkové náklady bez ohledu na zřizovatele podle Němečka vycházejí na zhruba 3 miliardy korun. „Jsem přesvědčen, že nárůst úhrad za zdravotní péči nemocnicím pro rok 2015, který bude dán úhradovou vyhláškou, bude schopen růst platů pokrýt,“ konstatoval Němeček.

Platy ve zdravotnictví: Ministerstvo a odbory se blíží k dohodě (zdroj: ČT24)

Také ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek potvrdil, že pro příští rok se počítá s mírným navýšením úhrad za péči. „Už rok 2014 byl pro nemocnice významně prorůstový, ekonomika všech nemocnic akutní i následné péče se zlepšila a my se domníváme, že pokud trend bude pokračovat i v roce 2015, není důvod, aby nemohly zvýšit platy,“ vysvětlil Kabátek.

Bilanci pojišťoven vylepší například zavedení druhé snížené sazby DPH na léky ve výši 10 % od ledna příštího roku – pojišťovny díky tomu za léky zaplatí méně. S růstem ekonomiky pak souvisí vyšší výběr pojistného, včetně navýšení odvodů za státní pojištěnce.

Zaměstnanci nemocnic a dalších lůžkových zařízení už mnoho let přidáno nedostali, loni jim dokonce platy meziročně klesly o 229 korun. Podle zdravotnických statistiků měli loni lékaři ve státních nemocnicích v průměru 60 635 korun měsíčně, v soukromých 54 863 korun. Sestry ve státním zdravotnictví braly v průměru 28 706 korun, v privátním pak 23 647 korun.