Nezvykle teplé počasí bude až do konce října

Praha - Ve zbytku měsíce by mělo pokračovat na říjen nezvykle teplé počasí, postupně se ale začne ochlazovat. Do poloviny příštího týdne by se teploty přes den měly ještě vyšplhat do blízkosti 20 stupňů Celsia, od pátku už nemají překročit 16 stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu a týdenní předpovědi počasí, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V pondělí bude v průběhu dne většinou polojasno, k večeru začne přibývat oblačnost na západě Čech, kde se může ojediněle objevit déšť. Teploty se budou pohybovat od 16 do 23 stupňů. V úterý a ve středu budou maximální teploty kolem 19 stupňů Celsia. Místy, v úterý především v Čechách, se objeví přeháňky nebo déšť. Ve čtvrtek a v pátek už by mělo pršet na většině území Česka. Teploty se sníží na 17 stupňů.

Pršet bude v příštích čtyřech týdnech tak, jak je na přelomu října a listopadu obvyklé. „Koncem předpovídaného měsíčního období, tedy pro začátek listopadu, předpokládáme počasí teplotně spíše průměrné,“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek října a první dekádu listopadu je podle meteorologů 6,3 stupně Celsia. Největší teplo v tomto období bylo loni s průměrem 9,6 stupně. Nejchladněji bylo v roce 1974, kdy průměr činil 3,3 stupně Celsia. Srážek v období od 13. října do 9. listopadu spadlo průměrně mezi 31 až 50 milimetry. Nejméně napršelo v roce 1983, a to pouhých šest milimetrů, naopak nejvíce v roce 1956 s úhrnem přesahujícím 90 milimetrů.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje opakovaně ČHMÚ.