Volební hlas? Lze jej dobře prodat

Praha – Policie prošetřuje v několika městech především na severozápadě Čech oznámení na maření přípravy a průběhu voleb, má jít o údajné kupčení s hlasy. V Bílině na Teplicku ho natočily protikorupční iniciativy. „Využili jsme figuranty, kteří si nechali vyplatit peníze za hlasy od jednoho obchodníka. Lístky potom samozřejmě do uren nevhodili, poskytneme je policii,“ řekl Michal Voda z iniciativy Naši politici. V Nejdku na Karlovarsku nejspíš kupčení s hlasy souvisí se zakázkou města na svoz a likvidaci odpadu na 20 let. Možné nakupování hlasů především od sociálně slabých voličů prošetřují kriminalisté i v Lovosicích na Litoměřicku, Litvínově na Mostecku a v Chomutově.

Soud může výsledek voleb zrušit a nařídit opakování - ale jen pokud se prokáže kupčení s hlasy ve větší míře. 

Policie prověřuje už třetí případ údajného kupčení s hlasy voličů v Bílině na Teplicku. Oznámení dostala dnes dopoledne, řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. „Všechny případy jsou zatím stále ve fázi prověřování. Vyšetřování je na samém počátku a nedá se říct, jak dlouho potrvá,“ řekla mluvčí.

Protikorupční iniciativy pokus o manipulaci voleb v Bílině natočily, využily přitom figuranty z řad místních lidí. Podle serveru iDnes.cz dostali figuranti hlasovací lístky se zaškrtnutým hnutím Bílinští sociální demokraté. „Zadokumentovali jsme i případ, kdy zaplacený hlas byl skutečně do urny vhozen,“ dodal Voda.

Ve volbách se zřejmě kupovaly hlasy (zdroj: ČT24)

O údajném kupčení s hlasy voličů se v Bílině mluvilo už týdny před začátkem komunálních voleb. Sociálně slabí údajně dostávali nabídku několika set korun za vhozený hlas. Až 500 korun měli slíbeno voliči na litvínovském sídlišti Janov. V místním klubu se v pátek večer konala romská zábava, na které se údajné nakupování hlasů voličů mělo domlouvat. Okolí podniku hlídali policisté, kteří namátkově kontrolovali i přicházející. „Jídlo a pití bylo zdarma. Ptali jsme se, kdo to organizuje a jestli je potřeba na to přispět nějakými penězi. Prý ne. Kupčení jsme neviděli,“ řekl jeden z účastníků.

Kromě organizace Naši politici monitorovaly možné manipulace s volbami i Oživení, Nadační fond proti korupci Karla Janečka a Transparency International. Problémy zaznamenali aktivisté i v Kadani na Chomutovsku. „Všechny materiály vyhodnocujeme a poskytneme je policii,“ dodal Voda. O údajném kupčení se mluvilo také v ústecké čtvrti Mojžíř a v Teplicích. „Informace jsme prověřovali na místě, protiprávní jednání jsme nezjistili,“ doplnila Bartošová.

Volby
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Údajné kupčení s voličskými hlasy prošetřuje policie také v Nejdku na Karlovarsku. „Přijali jsme trestní oznámení a celou záležitost nyní intenzivně prošetřujeme. Probíhají výslechy svědků,“ řekla krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Informace o údajném kupčení s hlasy se objevily například na sociálních sítích. Podle facebookové skupiny Chceme změny v Nejdku kupčení potvrzují svědci a známé je i vozidlo, které se na kupčení mělo podílet. Příspěvky naznačují, že kupčení s hlasy souvisí se zakázkou města na svoz a likvidaci odpadu na 20 let.

V Chomutově se na policii obrátila iniciativa Nechceme žít v Palermu a hnutí PRO Chomutov. Podle iniciativy se kupčení odehrávalo na sídlišti Písečná. Podle aktivistů tam lidé, kterých dorazily desítky, dostávali nejdříve občerstvení, pak už vyplněný hlasovací lístek a nakonec je místní ochranka odvážela auty. Cena za hlas prý byla 200 či 400 korun, ale vyplněný lístek nikdo z aktivistů neviděl. Podle lídra PRO! Chomutov je sociálně slabým tvrzeno, že budou volit Davida Ištoka, který právě za PRO! Chomutov kandiduje. „Hnutí PRO! CHOMUTOV nemá s nákupem hlasů nic společného, naše kandidátka společně se zástupci Iniciativy Nechceme žít v Palermu podala již trestní oznámení na maření voleb,“ uvedl lídr kandidátky Daniel Černý. Trestní oznámení pro pomluvu podá i Ištok.

V Lovosicích kriminalisté od středy prověřují údajné nakupování hlasů v okolí ubytovny v Nádražní ulici, postupně si zvou svědky. Na radnici zaznamenali zvýšený zájem o volební lístky, které si tam mohou vyzvednout lidé s trvalým bydlištěm na městském úřadu a žijící právě na ubytovně.

A problémy nejsou jen s kupčením hlasů, například starostka Karlovy Studánky Radka Chudová před několika dny vyškrtla ze seznamu voličů 26 lidí. Mezi nimi tři kandidáty do obecního zastupitelstva za Hnutí sociálně slabých, jehož předsedou a lídrem je bývalý příslušník StB Ludvík Zifčák, který v listopadu 1989 sehrál provokativní roli mrtvého studenta Šmída. Chudová tvrdí, že se do obce přihlásili účelově, aby ovlivnili výsledky voleb. Opakuje se tak situace z roku 2010, kdy se kvůli tomu musely volby zopakovat.