Student z Ghany ani žena z Varů ebolu nemají

Praha - Podezření na infekční nemoc se u studenta, který přiletěl v sobotu z Ghany na pražské letiště, nepotvrdilo. Student nevyčkal na vyšetření a policie ho následně zadržela na hlavním nádraží, které částečně uzavřela. Po prohlídce v nemocnici nebyly zjištěny důvody, aby v nemocnici dál zůstával. Na částečně uzavřené hlavní nádraží vyrazili pracovníci hygienické stanice Praha. Nemocného cizince odvezla záchranná služba. Další infekční nemoc s podezřením na ebolu zaznamenali v Karlových Varech. Ani zde se ale nakonec ebola nepotvrdila.

Student přiletěl v sobotu večer na pražské letišti z Ghany, která není na seznamu zemí zasažených ebolou. Na muže upozornil personál, policisté a speciální tým lékařů jej zadrželi až na pražském nádraží. „Jeho projevy byly pouze lehká rýma,“ řekla mluvčí policie. „Předpokládáme, že je to jiná choroba než ebola,“ řekl mluvčí Bulovky Martin Šalek, podle něhož nebyl aktivován krizový režim.

O převozu na Bulovku kvůli možnému podezření na ebolu bylo v sobotu rozhodnuto i u ženy z Karlových Varů, která se vrátila z Nigérie. Vyšetření na Bulovce ale nakonec ebolu také nepotvrdilo. Žena měla horečku a symptomy infekční choroby, před měsícem a půl se vrátila z Nigérie. Jelikož maximální inkubační doba u eboly je uváděna asi 21 dnů, předpokládali zdravotníci, že o tuto smrtelnou nemoc nejde.

Z Karlových Varů odvezli zdravotníci ženu s podezřením na ebolu
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Nemocnice už ve čtvrtek přijala muže s podezřením na ebolu, testy ale nemoc nakonec nepotvrdily. Šestapadesátiletý český podnikatel rovněž pobýval v Libérii. Zdravotní potíže začal pociťovat 17 dnů po návratu z Afriky. Trpěl vysokými horečkami. V polovině září pak hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se po návratu z Konga, kde se virus šíří, objevily horečky. Ebolu ale i zde hygienici vyloučili.

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 % nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - 3 879 lidí, přičemž nakaženo jich bylo celkem 8 033.

Reportáž: Ebola se v Praze ani ve Varech nepotvrdila (zdroj: ČT24)

EBOLA (též krvácivá horečka) je jednou z nejobávanějších chorob na světě; Světová zdravotnická organizace zahrnuje její virus do čtvrté (tedy nejvyšší) rizikové skupiny patogenů. Infekce z této skupiny představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu zástupců této skupiny také platí, že zatím není k dispozici efektivní léčba nebo bezpečná prevence.

Jedním z léků, jenž vzbuzuje větší naději, je ZMapp, po jehož podání se několik lidí z eboly uzdravilo, není ale potvrzeno, zda to bylo díky němu. Úmrtnost na ebolu dosahuje až 90 %, u současné epidemie činí zatím průměrná úmrtnost asi 50 %. Mezi patogeny čtvrté rizikové skupiny patří také:

  • filovirus Marburg (podobné projevy i úmrtnost jako v případě eboly)
  • horečka Lassa (taktéž patří mezi krvácivé horečky. Je zákeřná tím, že ve většině případů má velmi nenápadný průběh.)
  • Pravé neštovice (v současnosti prakticky vymýcené)