TOP 09 nechce koalice s ANO, do Senátu podpoří ODS

Praha - TOP 09 dnes na brífinku vyzvala své voliče, aby ve druhém kole senátních voleb podpořili kandidáty ODS. V případě souboje kandidáta ČSSD a ANO by lidé měli volit zástupce sociální demokracie. S hnutím ANO, o jehož hodnotovém zakotvení a programu vůbec nic neví, TOP 09 jednat o koalici nechce. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už v sobotu prohlásil, že „koncentrace bývalých estébáckých struktur je v hnutí ANO výrazně vyšší, než je celostátní průměr, což by každé slušné demokratické straně mělo zabránit uzavřít koalici“.

Do druhého kola senátních voleb postoupili čtyři kandidáti TOP 09. Vedení strany proto vyzvalo své voliče, aby je podpořili i ve druhém kole. Občanským demokratům postoupilo kandidátů šest a jeden v koalici s Korunou českou. „Na základě dohody s ODS o společném postupu v senátních volbách prosíme naše voliče, aby podpořili ve druhém kole všechny kandidáty ODS,“ uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Výsledek v senátních volbách ale TOP 09 rozhodně neoznačila za neúspěch. „Před dvěma lety postoupili do druhého kola dva naši kandidáti, teď jsou čtyři a náš strategický partner Starostové má ve druhém kole také dva kandidáty,“ poznamenal Kalousek. TOP 09 má proto podle něj slušnou šanci, že v horní komoře postaví se Starosty společný klub.  

V Ostravě, Karviné, Chebu a Lounech, kde se proti sobě v druhém kole postaví kandidáti na senátory za ČSSD a ANO, podporuje TOP 09 zástupce sociální demokracie. „ČSSD je na rozdíl od hnutí ANO demokratická a předvídatelná strana, byť vychází z naprosto odlišných ideových základů než TOP 09,“ dodal Kalousek.

K Praze Kalousek řekl, že je TOP 09 připravena vést s politickými partnery konstruktivní jednání o koaliční radě. Vylučuje ale spolupráci s KSČM a s hnutím ANO: „Nepovedou-li tato jednání k cíli, je TOP 09 připravena být akceschopnou a kvalifikovanou opozicí.“ Koalici s ANO nebude TOP 09 preferovat ani v jiných městech. „Pevně doufáme, že k ní nedojde. Z jednotlivých obcí a měst ale nemáme tak podrobné informace, abych mohl být tak striktní, jako na úrovni hlavního města,“ poznamenal Kalousek.

Hudeček: Cílem pražské antikampaně bylo zachování kšeftů s billboardy

Dosluhující primátor Tomáš Hudeček zhodnotil proběhlou volební kampaň jako maximálně odvedenou. „Na druhou stranu tu obrovskou antikampaň vedenou velmi úzkou lobbisticky zaměřenou skupinou, která na základě dřívějších zisků z hlavního města byla schopná rozpoutat takovouto mediální válku v podstatě jen proto, aby si zachovala své dřívější kšefty v oblasti billboardů v Praze, považuji za nedůstojnou voleb,“ prohlásil Hudeček.

V komunálních volbách bylo úspěšné hnutí ANO, které bodovalo ve velkých městech včetně Prahy. Co do celkového počtu zastupitelů se ze sněmovních stran dařilo KDU-ČSL. Lidé jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů místním sdružením nezávislých kandidátů. Mezi poražené komunálních voleb patří ČSSD, KSČM a zejména ODS, která zhruba polovinu křesel na radnicích ztratila. V senátních volbách v nejvíce okrscích postupují do druhého kola kandidáti ČSSD.