Babiš: Do koalic chceme se stranami se stejnými ideály

Praha – Hnutí ANO preferuje v řadě krajských měst použít model z vládní koalice, řekl jeho předseda Andrej Babiš. „V krajských městech preferujeme koalice s našimi koaličními partnery, jsou ale místa, kde máme názor, že naši partneři neodpovídají našim ideálům, takže tam záleží na našich organizacích, jak se k tomu postaví,“ prohlásil Babiš na tiskové konferenci hnutí ANO.

Voliči v komunálních volbách podle Andreje Babiše pochopili, že projekt ANO proti tradičním politickým stranám je dlouhodobý. „Podařila se nám neuvěřitelná věc, za rok jsme v České republice postavili strukturu hnutí, které má dnes 14 krajských a 91 okresních organizací,“ vyzdvihl Babiš práci 2 300 členů hnutí ANO.

„My, kteří jsme se nikdy v komunálních volbách neúčastnili, jsme je vlastně vyhráli,“ řekl k výsledkům voleb. „Dosáhli jsme neuvěřitelného výsledku, když jsme ve 13 krajských městech devětkrát zvítězili a ve čtyřech jsme byli na druhém místě,“ zhodnotil Babiš.

K úspěchu v prvním kole senátních voleb Babiš poblahopřál ČSSD. Kandidáti sociální demokracie postoupili do finálového duelu v 19 obvodech, zástupci ANO v devíti. Případné doporučení pro druhé kolo, aby voliči vybírali kandidáty vládních stran, čímž by si mohla vládní koalice v Senátu udržet většinu, musí vedení ANO podle Babiše probrat. „Nejsem si úplně jistý, jestli voliči na to slyší, když je vyzývá nějaká strana, jak mají volit,“ řekl.

V komunálních volbách bylo úspěšné hnutí ANO, které bodovalo ve velkých městech včetně Prahy. Co do celkového počtu zastupitelů se ze sněmovních stran dařilo KDU-ČSL. Lidé jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů místním sdružením nezávislých kandidátů. Mezi poražené komunálních voleb patří ČSSD, KSČM a zejména ODS, která zhruba polovinu křesel na radnicích ztratila. V senátních volbách v nejvíce okrscích postupují do druhého kola kandidáti ČSSD.

Babiš: Do koalic chceme se stranami se stejnými ideály (zdroj: ČT24)