Sobotka o ztrátě velkých měst: ČSSD svými spory porazila samu sebe

Praha – Sociální demokracie se ve velkých městech příliš zahleděla do sebe a nedokázala oslovit občanskou společnost. Těmito slovy předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka komentoval zisky nejsilnější vládní strany v krajských městech; Lidový dům ve víkendovém hlasování po čtyřech letech ztratil prvenství na ostravské i brněnské radnici.

„Na řadě míst se sociální demokracie porazila sama vlastními spory. Chyběla jí energie na to, aby řešila problémy, které zajímají lidi. Zapouzdření sociální demokracie v řadě měst vedlo k tomu, že volební výsledek byl slabší, než jsme očekávali,“ prohlásil předseda sociální demokracie v Otázkách Václava Moravce s tím, že úspěch slavili zejména v okresních městech. Za vzorový příklad sebevyčerpání ČSSD potom označil Ostravu.

V někdejším ocelovém srdci republiky vládne sociální demokracie osm let, před čtyřmi lety v čele s Petrem Kajnarem volby vyhrála. Výrazný „oranžový“ politik ale vzbudil mezi straníky kontroverze poté, co před podzimními předčasnými sněmovními volbami soudně napadl vlastní stranu kvůli způsobu sestavování kandidátek.

Kajnar letos v únoru ČSSD opustil a záhy vytvořil vlastní formaci – Ostravské fórum. To v komunálních volbách jen těsně nedosáhlo na křeslo v zastupitelstvu (4,95 % hlasů), ČSSD se ziskem 16,22 % prohrála s hnutím ANO, které utržilo 21,34 % (čtěte zde). „Ukazuje se, že procenta, která dostal Petr Kajnar na svou kandidátku, chyběla ostravské sociální demokracii k tomu, aby zvítězila,“ prohlásil nyní Sobotka.

Lidový dům přitom přišel i o prvenství ve druhém největším městě republiky – v klání o brněnskou radnici rovněž zvítězilo hnutí ANO, a dosavadnímu primátorovi Romanu Onderkovi, jenž během loňské krize v ČSSD patřil k Haškovu křídlu, se oddálila šance navléct znovu primátorský řetěz (podrobněji zde).

Sobotka: Volby vládu nerozloží

Lépe dopadla sociální demokracie v senátních volbách, kdy do druhého kola postupuje 19 jejích kandidátů. V některých obvodech se ve finále střetnou s kandidátem koaliční strany. Sobotka si ale nemyslí, že by tento souboj měl vládu rozložit. Doufá, že ČSSD bude mít i nadále v horní komoře nejsilnější klub a společně s koaličními stranami ovládnou většinu.

„Dlouho se diskutovalo o tom, že volby mohou být rizikem pro další fungování vlády. Uspěly všechny tři koaliční strany, ať už jde o mandáty, nebo o postupy do druhého kola senátních voleb, a ukázalo se tak, že vláda má podporu aktivní části veřejnosti, která k volbám přišla,“ prohlásil premiér.

Změny v kabinetu by podle Sobotky neměl způsobit ani případný neúspěch ministrů ve druhém kole senátních volbách. Šanci obhájit senátorské křeslo mají tři ministři - školství a pro lidská práva Marcel Chládek a Jiří Dienstbier (oba ČSSD), do finále se z druhého místa dostal také ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).