Ovlivnilo kupčení volby? Výsledky ve vyloučených lokalitách se vymykají

Ústí nad Labem - Výsledky voleb v některých sociálně vyloučených lokalitách se výrazně vymykají průměrům, kterých kandidující subjekty dosáhly v daných městech celkově. Skoro 90 procent obyvatel mosteckého sídliště Chanov například dalo hlas vládnoucímu sdružení Mostečané Mostu. Výjimečných výsledků dosáhla i ČSSD na litvínovském sídlišti Janov. Na čtyřech místech Ústeckého kraje přitom policie prověřuje možné uplácení voličů. Konkrétně jde o Bílinu, Lovosice, Litvínov a Chomutov. „Jsme na samém počátku, takže nemůžeme říct víc informací,“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Volební hlas? Dobrý zdroj příjmu. Podezření řeší policie (zdroj: ČT24)

Ve dvou okrscích na litvínovském sídlišti Janov výrazně uspěli sociální demokraté. ČSSD v nich získala 47,2 a 58,28 procenta hlasů. Celkový zisk v Litvínově přitom měla jen 13,66 procenta hlasů.   

Ve dvou okrscích v Bílině na Teplicku zaznamenali mimořádný úspěch zase Bílinští sociální demokraté (BDS). Právě o nich se ve městě v souvislosti s kupčením s hlasy a možným ovlivňováním voleb mluvilo nejvíc. V celém městě BDS získala 13,18 procenta hlasů, v okrsku číslo 8 to ale bylo 39,22 procenta, v okrsku číslo 9 dostali 35,43 procenta hlasů.

Protikorupční iniciativy pokus o manipulaci voleb v Bílině dokonce natočily. Využily přitom figuranty z řad místních lidí. „Nechali si vyplatit peníze za hlasy od jednoho obchodníka. Lístky jsme potom společně s dalšími materiály zajistili a poskytneme je policii,“ řekl už dříve Michal Voda z iniciativy Naši politici. Figuranti dostali hlasovací lístky právě se zaškrtnutým hnutím BDS. „Zadokumentovali jsme i případ, kdy zaplacený hlas byl skutečně do urny vhozen,“ dodal Voda.

V Kadani se za hlas platilo 600 až 750 korun

Za prokázanou považují manipulaci voleb aktivisté i v Kadani na Chomutovsku. Podle Pavla Horáka z organizace Oživení se za hlas ve městě platilo 600 až 750 korun. Nákup hlasů měl v Kadani organizovat jeden místní podnikatel. „Fungovalo to tak, že taxikáři vozili především Romy k volebním místnostem a rovnou jim dávali peníze,“ řekl Horák. Aktivisté natočili záznamy skrytou kamerou a mluvili i s místními Romy.

V Kadani přesvědčivě zvítězila ODS, získala 43,14 procenta hlasů. Druhá ČSSD dostala 21,10 procenta hlasů. Výsledky se ale výrazně nevymykají. Občanští demokraté zvítězili ve všech okrscích. ČSSD měla výraznější úspěch jen v okrscích číslo jedna, dva a tři. Policie se zatím Kadaní nezabývá, podle Bartošové má informace o možném ovlivňování voleb jen z médií.

O možném kupčení s hlasy se v pátek mluvilo i na ústeckém sídlišti Mojžíř. Podle volební komise se místní Romové ptali, jak mají zaškrtnout stranu číslo 13. Číslo měla ve volbách do městského zastupitelstva ODS. Výsledky z okrsků v Mojžíři ale z průměru také nevybočují. V jedné z ústeckých vyloučených lokalit, stejně jako v celém městě, zvítězilo hnutí ANO.