Chodorkovskij zahájil Forum 2000 a zpochybnil sankce vůči Rusku

Praha - Projev někdejšího nejbohatšího Rusa a později vězně ruského režimu Michaila Chodorkovského v centru Pražská křižovatka zahájil 18. ročník konference Forum 2000. Chodorkovskij uvedl, že Evropská unie a Spojené státy mohou ovlivnit situaci v Rusku, se sankcemi by však měly zacházet opatrně. Letošní ročník konference zkoumá vývoj demokracie v posledních 25 letech a nevyhne se ani konfliktům na Ukrajině či na Blízkém východě.

Mezinárodní sankce vůči Rusku mohou být ošidným nástrojem, uvedl Chodorkovskij na zahájení 18. ročníku konference Forum 2000. Evropské země a Spojené státy mohou podle něj pomoci Rusku na cestě k demokratizaci. Ruské demokratické hnutí však potřebuje spíše kultivovaný vliv západních zemí, tvrdí Chodorkovskij.

V Rusku podle něj existuje velká skupina vzdělaných lidí a moderních podnikatelů, která se zajímá o demokratické změny a reformu ruské společnosti. Tito lidé, kteří ale zůstávají v pozadí a nejsou politicky příliš aktivní, mohou být podle Chodorkovského dobrým základem nové střední třídy. Je však potřeba v nich vzbudit zájem o politiku. Chodorkovskij je proto velmi skeptický k sankcím coby nástroji, který by měl změnit poměry v Rusku. Izolace, kterou mohou způsobit, podle něj nahraje současnému režimu.

Bývalý šéf ropného koncernu Jukos byl v roce 2003 zatčen a strávil deset let ve vězení za údajné daňové úniky a zpronevěry. Věznění někdejšího oligarchy kritici Kremlu označovali za mstu prezidenta Vladimira Putina Chodorkovskému za jeho politické ambice a finanční pomoc ruské opozici. Loni se bývalý magnát dostal překvapivě na svobodu, nyní žije ve Švýcarsku, odkud se snaží podporovat opozici a demokratické změny ve své vlasti.

Nespokojená demokracie

Mottem letošního ročníku konference je „Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu“, což odkazuje na dva významné milníky roku 1989: pád komunistických režimů ve střední a východní Evropě a rozdrcení studentských protestů v Pekingu. O vlivu těchto událostí na další vývoj demokracie ve světě bude v Praze a dalších městech do středy diskutovat na dvě stovky osobností.

„Jedním z důležitých témat letošní konference, jež spojuje problematiku posilujícího extremismu v Evropě a stále agresivnějšího chování Vladimira Putina, bude také série akcí na téma vazeb Kremlu na evropské extrémně pravicové strany,“ uvedl výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal. Účastníci se budou věnovat i situaci na Blízkém východě, v Latinské Americe a na Ukrajině. Celý program najdete zde.

Vedle Chodorkovského mezi nejznámější hosty patří běloruský disident Ales Bjaljacki, někdejší předseda španělské vlády José María Aznar, bývalý palestinský premiér Salám Fajad, ruský opozičník Grigorij Javlinskij či ruský historik Andrej Zubov. Více než 20 zástupců bude mít kubánská opozice, kterou reprezentují novinářka Yoani Sánchezová, katolický aktivista Dagoberto Valdés Hernández nebo právník René Manzano.

„Chtěli jsme, aby do Prahy přijeli i propuštění vězni z kubánského Černého jara 2003, kteří se rozhodli nepřijmout nabídku opustit zemi a dodnes žijí na Kubě. Bohužel těmto prominentním obráncům lidských práv ani po reformách nedovoluje vláda vycestovat,“ uvedl Ondřej Juřík z latinskoamerického programu organizace Člověk v tísni.

Forum 2000 potrvá do 15. října a kromě Prahy se koná též v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni, Kutné Hoře, Liberci, Opavě, Litomyšli, Bratislavě, Banské Bystrici, Košicích, Krakově a v Budapešti. Loni se jí zúčastnili nositelé Nobelovy ceny za mír dalajlama, Aun Schan Su Ťij nebo Frederik Willem de Klerk.