Ebola se šíří i mimo Afriku, české zdravotníky čeká cvičení

Praha – Kvůli šířící se ebole zasedne Ústřední epidemiologická komise. Chce připravit cvičení, které prověří tuzemská zdravotnická zařízení. V minulých dnech lékaři již třikrát prověřovali lidi s podezřením na ebolu. V Česku zatím byly všechny obavy vyvráceny, ovšem ve Spojených státech testy potvrdily již druhý případ nákazy – krvácivou horečkou onemocněla zdravotní sestra, která pečovala o pacienta, který do USA přicestoval nakažený z Libérie.

Ebola se šíří v Evropě i USA (zdroj: ČT24)

Tři podezření na nákazu ebolou zažilo Česko. Nakonec se ukázalo, že se jí nenakazil ani pražský obchodník, který ve čtvrtek, tři týdny po návratu z Afriky, dostal horečku, ani žena z Karlových Varů, která sice měla i další příznaky, zato však již velmi dlouho po návratu z Nigérie, ani ghanský student, u kterého po příletu do Prahy propukla rýma.

Přestože se opatření vzhledem k negativním výsledkům mohou zdát přehnaná, zodpovědní lidé míní, že tomu tak není. „Rád bych poděkoval zapojeným zdravotníkům, vše zvládli a nehleděli na čas. Systém ochrany veřejného zdraví zafungoval tak, jak měl,“ řekl hlavní hygienik Vladimír Valenta. Na dnešek kvůli dosavadním incidentům svolal zasedání Ústřední epidemiologické komise. Chce připravit cvičení, které prověří připravenost všech zdravotnických zařízení na případný větší nápor. Má se týkat zejména orlickohorské těchonínské nemocnice.

Zkušenosti z Evropy i USA: Ebola už nejen u cestujících z Afriky

Že šíření eboly i mimo západoafrické země není vyloučeno, ukázal případ v americkém Dallasu. Minulý týden se nemocí nakazila první osoba přímo na území Spojených států – ošetřovatelka muže, který přicestoval nemocný z Libérie. Sama je přesvědčena, že dodržela veškeré bezpečnostní zásady, zdravotnické úřady však míní, že v nemocnici patrně porušili pravidla – a varují před dalšími nákazami. „Naneštěstí možná v příštích dnech uvidíme další případy eboly. Zdravotníkům, kteří se starají o tuto pacientku, se může stát stejná věc jako této sestře,“ řekl ředitel Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Thomas Frieden.

Obdobnou zkušenost již má také Španělsko, které stále doufá v uzdravení zdravotní sestry Terésy Romeró. Ta se starala o dva duchovní, jeden z nich zemřel v srpnu a druhý v září. Stav nakažené se během víkendu zlepšil. „Vypadá to, že se snižuje množství viru v jejím těle. Důležité je, že v tomhle případě existuje naděje,“ řekl mluvčí španělské Speciální komise pro ebolu Fernando Simon.

V karanténě zůstává kvůli riziku nákazy dalších asi 50 lidí a jejich zdravotní stav lékaři preventivně sledují.