Expedice za samizdatem připomene Havla i anonymní „opisovače“

Praha - Tento týden uplyne 25 let od chvíle, kdy Václav Havel získal Cenu míru. Cenu západoněmeckých knihkupců dostal při zahájení 41. mezinárodního knižního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. Havla i další samizdatové spisovatele připomene nový svazek Knihovny Václava Havla Příběh Edice Expedice. Knihu, připomínající příběh slavného samizdatového nakladatelství založeného v roce 1975 právě Václavem Havlem, připravila badatelka Gabriela Romanová.

„Ty knihy se nevyráběly jako knihy oficiální, ale lidé je opisovali doma na psacích strojích a vázali je buď také doma, nebo tajně v knihvazárnách. Stejně ale ty knihy nevypadaly profesionálně,“ popsala Gabriela Romanová. Knihy proto vycházely v nákladu pouze 12–16 kusů. „Nebylo mnoho výtisků, ale lidé si je půjčovali z ruky do ruky. Byla to svépomoc a lidé k tomu měli vztah tak, jako dříve mívali vztah ke své práci řemeslníci,“ řekl o samizdatu Ivan Havel.

Vzhledem k tomu, že se procesu vydávání samizdatové literatury účastnilo mnoho navzájem neznámých lidí, byl potřeba organizátor, který věděl, kdo knihy opisuje, kdo je váže a kdo potom distribuuje. „Na každou tuto aktivitu byla jiná osoba, navzájem o sobě nevěděli,“ upozornila Romanová. „Bylo třeba to zorganizovat tak, aby síť byla policií nerozbitelná,“ dodala s tím, že za výrobu knih a jejich šíření totiž hrozilo trestní stíhání a uvěznění až na několik let.

Gabriela Romanová / Příběh Edice Expedice
Zdroj: ČT24/Knihovna Václava Havla

Další část knih byla tištěna v zahraničí. „Technicky to bylo provedeno tak, že fungovala distribuce speciálně upravenými kempingovými karavany,“ řekla Romanová. Do zahraničí se nejprve tajně přes hranice převezly rukopisy, knihy tam byly vytištěny a potom distribuovány zpět do Česka.

Edice Expedice vznikla v roce 1975 a u jejího zrodu kromě Havla stála také spisovatelka a filozofka Dana Horáková a literární kritik a redaktor Jan Lopatka. Inspiraci hledali u již existující Edice Petlice založené Ludvíkem Vaculíkem. Název edice odkazoval k nakladatelství a knihkupectví Václava Matěje Krameria Česká expedice, která šířila a propagovala české knihy v osmnáctém století.

Libri prohibiti
Zdroj: ČT24

Edice Expedice se stala druhým největším samizdatovým vydavatelstvím a od roku 1975 do roku 1989 vydala na 232 titulů. Publikovala knihy komunistickým režimem zakázaných autorů, například Bohumila Hrabala, Ludvíka Vaculíka, Jiřího Koláře, Jiřího Kuběny a Jana Patočky, Václavu Havlovi v Edici Expedice vycházela díla v prvním vydání a nechyběly ani překlady zahraničních autorů. Když byl Václav Havel ve vězení, celou organizaci převzal jeho bratr Ivan, který edici spravoval mimo jiné s Olgou Havlovou.

První část knihy Příběh Edice Expedice s řadou dokumentárních fotografií popisuje výrobu knih, jejich distribuci i perzekuci, které byli tvůrci i čtenáři Edice Expedice vystaveni. Druhá část je sestavena z rozhovorů, kromě jiných zde promlouvá Ivan M. Havel, Daňa Horáková, Ondřej Němec, Jiřina Šiklová, Pavel Bratinka, Kamila Bendová. Kniha Příběh Edice Expedice vychází jako 16. svazek edice Sešity Knihovny Václava Havla (více zde).

Romanová: Síť samizdatu musela být nerozbitelná (zdroj: ČT24)

Samizdat jako fenomén i termín pochází z Ruska, tradici má již od bolševické revoluce, ale pojem se začal více používat až v 60. letech, kdy pronikl na západ. V českém kontextu se slovo samizdat objevilo počátkem 70. let s počínající normalizací. Tehdy reagoval vznik neoficiálních tiskovin na posílení cenzury, pronásledování novinářů i spisovatelů a na vyloučení tisíců aktivních lidí z veřejného života.

Samizdat, tedy knihy a časopisy, které vycházely mimo dohled komunistického aparátu, držel při životě nezávislou produkci za normalizace. Stejně tak nahrazoval neexistující veřejnou debatu o tématech, k nimž sdělovací prostředky i režimní instituce mlčely.Největší tuzemská knihovna samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti byla dokonce zapsána do registru UNESCO Paměť světa.

Vydáno pod