PRAHA: ANO se shodlo na programu s ČSSD, jednání s Trojkoalicí do konce týdne

Praha – V Praze se rýsuje koalice hnutí ANO, Trojkoalice a sociálních demokratů, zástupci všech tří stran se chtějí poprvé sejít koncem týdne. Už dnes spolu jednali zástupci ANO a ČSSD a na programu našli shodu: „Vzájemně jsme si pročítali programy a zjistili jsme, že tam nejsou neshody,“ uvedl lídr ČSSD a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš přitom České televizi řekl, že si chce sociální demokraty ohlídat, kvůli minulosti některých členů. Třeba tak, že svěří kontrolní výbor pirátské straně.

„Budeme jednat v modelu tři, tři, tři, tedy zástupci všech tří stran,“ řekl k plánovanému setkání na konci týdne Ludvík, který je společně se zastupiteli Karlem Březinou a Petrem Dolínkem ve vyjednávacím týmu ČSSD. Už zítra se pak sejdou zástupci hnutí ANO a Trojkoalice.

Ještě než vznikne konkrétní obrys dohody, musí se podle Ludvíka nejdříve všechny tři strany shodnout, že společnou koalici opravdu chtějí. Právě to by se mělo stihnout do konce tohoto týdne, možná příští týden, dodal Ludvík. Podle něj by ČSSD preferovala kontrolu nad zdravotnictvím a bude chtít mluvit i do dopravy. Adriana Krnáčová pak ČT řekla, že by si ANO rádo ponechalo kontrolu nad financemi a hospodařením. Pokud se ANO, ČSSD a Trojkoalice domluví, získají v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů.

Rozpory v programech nevidí ani předsedkyně pražského ANO Radmila Kleslová. „Cítím, že je vůle na obou stranách. Ve většině bodů se shodujeme,“ řekla. Přestože se prý strany například v oblasti dopravy, parkování nebo územního plánu neshodly na 100 procent, jde podle Kleslové spíš o rozdílnou interpretaci programu, „nikoliv o faktický rozpor“.

Piráti jsou ochotni za určitých podmínek koalici tolerovat

Větší jistotu by vznikající koalici mohli dát Piráti, kteří získali v zastupitelstvu čtyři mandáty. Lídr pražské kandidátky Jakub Michálek sice včera vyloučil podporu rady, kde by byla zastoupena TOP 09, ODS, KSČM nebo právě ČSSD. Dnes ale Piráti uvedli, že jsou za určitých podmínek ochotni tolerovat možnou koalici hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice. Pro její zvolení ale ruku nezvednou, uvedl nově zvolený zastupitel Mikuláš Ferjenčík.

Podle něj by se mohlo jednat o podobnou spolupráci, jako měla dosud vyjednánu vládnoucí TOP 09 s ČSSD. Piráti by si stanovili, pro které materiály s koalicí budou hlasovat a které jsou pro ně nepřijatelné. Za nepřijatelnou přitom označil mimo jiné stavbu turniketů v metru, o které se v minulosti uvažovalo. 

Trojkoalice i ODS chtějí znát program ANO

Vyjednávání o pražské koalici mohou být náročná. Lídr trojkoalice Petr Štěpánek tvrdí, že se uskupení, které reprezentuje, rozhodne výhradně podle programových průniků s dalšími stranami. Trojkoalici tvoří lidovci, zelení a starostové. Jak ale upozornil politolog Fakulty sociálních věd UK Kamil Švec, stále přitom není jasné, jaký politický program lze vlastně od ANO v Praze očekávat. „I když máme již druhý den po volbách, od hnutí ANO nevíme, jak bude politiku zařizovat: Jací odborníci, respektive jaký tým profíků to bude,“ podotkl.

Kvůli nejasnému programu předběžně vyloučil koalici s ANO lídr pražské ODS Bohuslav Svoboda. Adriana Krnáčová přitom naznačila, že by mohla s občanskými demokraty o spojenectví jednat. „Problém, který máme, je, že hnutí ANO nemá žádný program. My tedy nevíme, do čeho bychom šli, a co by se vlastně mělo dělat,“ řekl Bohuslav Svoboda. Na formální zahájení jednání však podle něj ODS stále čeká. „Jsme připraveni na všechny varianty včetně toho, že jsme připraveni být důslednou a silnou opozicí,“ poznamenal bývalý primátor.

Vávra: TOP 09 prohrála

Výsledek komunálních voleb v Praze byl těsný, ANO má pouze o jednoho zastupitele více než druhá TOP 09. Vzhledem k současným i minulým rozporům celostátního i městského vedení s jinými stranami však není šance Tomáše Hudečka na obhájení primátorského postu příliš velká. TOP 09 by pomohlo, kdyby zkrachovala jednání mezi ANO, Trojkoalicí a ČSSD - do hry by se pak dostala varianta TOP 09, ČSSD, ODS a Trojkoalice, která by měla pohodlnou většinu 40 křesel.

Výsledek strany, která v posledních čtyřech letech ve všech volbách v Praze dominovala, navíc přiživil její vnitřní rozpory. Předseda městské organizace TOP 09 a oponent primátora Hudečka Jiří Vávra označil druhé místo s dvacetiprocentním ziskem za prohru. Připustil, že strana může skončit v opozici.  „Jsme připraveni být konstruktivní opozicí,“ uvedl Vávra.

Koalici TOP 09 a ANO jako dvou nejsilnějších subjektů v pražském zastupitelstvu odmítli celostátní představitelé obou stran, ale i Tomáš Hudeček. Ten přitom řekl serveru Echo24.cz, že mu ANO před volbami nabízelo, aby přestoupil do Babišových řad. Babiš naopak řekl v DVTV, že o místo na kandidátce ANO usiloval sám Hudeček.

Zastupitelská matematika: Právě koalice ANO a TOP 09 je jediná možná dvoukoalice, která v pražském zastupitelstvu má většinu, i když jen o jeden hlas (33 z 65 křesel). Roli TOP 09 (16 mandátů) by v koalici s ANO (17) mohl nahradit libovolný pár z Trojkoalice, ČSSD či ODS (po 8). Naopak TOP 09 by pro vyšachování ANO potřebovala podporu všech tří těchto stran nebo dvou z nich a navíc podporu Pirátů anebo komunistů (po 4).

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – PRAHA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod