Babiš vrací Sobotkovi: Udělejte si pořádek ve straně

Praha – Slovní přestřelka mezi premiérem a ministrem financí kvůli výsledku voleb pokračuje. Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše by si měl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka udělat ve straně pořádek. Babiš tak reagoval na Sobotkova slova o tom, že je krátkozraké, když hnutí ANO nechce se sociálními demokraty uzavírat koalice v Brně a Ostravě. Sobotka Babišovi také nepřímo vzkázal, aby nebrečel nad Olomoucí, kde sociální demokraté uzavřeli koalici bez ANO, a zeptal se svých vyjednávačů, proč nezvládli povolební jednání.

„Tradice korupce v komunální politice mezi ČSSD a ODS je celoplošná a já myslím, že pan premiér by si měl udělat pořádek ve vlastní straně. Já, když zjistím, že mám nějakou korupci ve straně, tak se to budu určitě snažit řešit,“ reagoval Babiš na Sobotkovy výroky.

Šéf ČSSD mu jednak vzkázal, že odpor ke společným koalicím v Brně a Ostravě je krátkozraký a že by neměl zoufat kvůli tomu, že ostatní strany hnutí ANO v Olomouci obešly.
„Mě překvapila prohlášení pana Babiše, že v Brně a Ostravě s námi nechce vytvářet koalice. Myslím si, že to jsou krátkozraké výroky,“ řekl Sobotka, který má za to, že ČSSD v Brně dosáhla velmi dobrého výsledku a pro stabilitu města by bylo nejlepší, kdyby se dvě ve volbách nejsilnější strany dohodly. Také v Ostravě má podle něj ČSSD v městských obvodech velmi silnou pozici.

  • Milan Znoj, politolog FF UK, ve vysílání ČT24: „Pokud ANO bude chtít trvat se svém profilu občanského hnutí, které tady odstavuje kmotrovské strany od moci, tak těžko bude vyjednávat se sociální demokracií… Spíše vsázím na to, že sociální demokracie ta významná krajská města - Brno a Ostravu - ztratí.“

Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo upozornil, že spolupráce s ČSSD rozhodně není automatickou volbou. „Neříkám, že všude budeme dělat koalice se sociálními demokraty. Záleží na tom, jakou pověst tam lidé mají a jak případnou spolupráci vnímají naši zastupitelé,“ poukázal Babiš právě na Brno a Ostravu.

  • „V krajských městech preferujeme koalice s našimi koaličními partnery, jsou ale místa, kde máme názor, že naši partneři neodpovídají našim ideálům, takže tam záleží na našich organizacích, jak se k tomu postaví,“ komentoval Babiš sestavování koalic v krajských městech pro Českou televizi.

Vládní hnutí ANO čekají poměrně složitá vyjednávání. Zvítězilo totiž v devíti krajských městech, ale je v komunální politice nové a nemá s koaličním vyjednáváním zkušenosti. V některých městech zase situaci komplikuje to, že se do zastupitelstva dostalo hodně stran a hnutí, nemalý vliv na budoucí podobu radnice tak mohou mít strany s několika málo mandáty.

Sobotka: Babiš by neměl brečet nad ztracenou Olomoucí

Například v Olomouci, kde ANO volby vyhrálo, se ale velmi rychle na vytvoření koalice ČSSD dohodla s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „V Olomouci vyhrálo ANO, i tak nabídlo primátora ČSSD. Ta se spojila s kmotry co v Olomouci čtyři roky kradou. Kluci se asi lekli, že to chceme prověřit,“ napsal k tomu na Twitteru Babiš. Sobotku sice překvapila rychlost, s jakou vznikla v Olomouci dohoda, Babiš by podle něj ale neměl nad městem brečet a raději se zeptat svých lidí, proč nezvládli vyjednávání. „Když vyhrajete volby těsně, tak musíte vyjednávat tak, abyste uspěli, a nesmíte se chovat arogantně. Jestliže se vítěz voleb chová arogantně, tak mu hrozí, že se ti ostatní domluví proti němu,“ podotkl premiér.

Strany se zahleděly do sebe, soudí Sobotka

Tradiční politické strany se příliš zahleděly do sebe, a proto v komunálních volbách oslabily. Demokratický systém ale nemůže fungovat bez tradičních stran, nemohou být nahrazeny lokálními hnutími a občanskými iniciativami. Bez stran by se mohla politika posunout k mediálně autokratickému systému, myslí si Bohuslav Sobotka. Vůdcovský způsob řízení strany přisuzuje opozice často hnutí ANO, Babiš takovou kritiku odmítá.

Podle Sobotky jsou lokální hnutí a občanské iniciativy, které ve volbách zaznamenaly úspěch, často programově nevyhraněné nebo se zaměřují pouze na jedno konkrétní téma. „Tradiční politické strany není možné nahradit, mají integrační roli, protože nejde jen o lokální problémy, ale i jak se to zohlední v krajské a celostátní politice,“ uvedl ministerský předseda.

Tradiční strany se ale podle něj musí víc otevřít. „Bez funkčního systému politických stran demokracie fungovat nemůže. Pak se možná posuneme k nějakému mediálně autokratickému systému a u toho bych skutečně být nechtěl,“ poznamenal.

  • Milan Znoj, politolog FF UK, ve vysílání ČT24: „Ukázalo se, že toto přetahování (mezi Sobotkou a Babišem) je politicky důležité, ale nijak neohrožuje spolupráci. Voliči-občané vládní koalici přijímají, vůbec ji nepotrestali za rok vládnutí, ale naopak je to velké vítězství vládní koalice v těchto komunálních volbách.“

Podzimní volby překreslily politickou mapu ČR

V komunálních volbách bylo úspěšné hnutí ANO, které bodovalo ve velkých městech včetně Prahy. Co do celkového počtu zastupitelů se ze sněmovních stran dařilo KDU-ČSL. Lidé jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů místním sdružením nezávislých kandidátů. Mezi poražené komunálních voleb patří ČSSD, KSČM a zejména ODS, která zhruba polovinu křesel na radnicích ztratila. V senátních volbách ve většině obvodů postupují do druhého kola kandidáti ČSSD.