Labilní útočnici propustil soud v únoru, důvody léčby prý pominuly

Žďár nad Sázavou – Dnešní útok psychicky narušené ženy rozvířil diskusi, jak před těmito lidmi může stát své občany lépe chránit. Ukázalo se totiž, že žena už jednou zbraň proti dětem obrátila, a to v havířovské základní škole, kde pobodala vychovatelku a sedmiletou dívku si vzala jako rukojmí. Trestní stíhání bylo posléze zastaveno a žena se ocitla v psychiatrické léčebně. Z ní byla ale letos v únoru propuštěna na základě doporučení lékařů opavské léčebny. Žena zřejmě trpí schizofrenií. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by se mohlo jednat o systémové selhání. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chce prověřit, proč ženu lékaři navrhli pustit.

Žena už jednou na děti útočila, a to v květnu 2012 v jedné havířovské základní škole. Tehdy vešla do školní jídelny, kde právě obědvaly děti, a zaútočila náhodně na jednu školačku. Na pomoc jí přiběhla vychovatelka, kterou psychicky narušená žena sedmkrát pobodala. Dívku si poté útočnice vzala jako rukojmí.  

Policistům se následně s ženou podařilo navázat kontakt. Během vyjednávání se jim naskytl prostor pro rychlý zásah. Pomocí dělobuchu a dýmovnice pachatelku zaskočili a dítě osvobodili. Holčičce se nic nestalo, byla jen silně otřesená. Do léčebny ženu poslal Krajský soud v Ostravě. Trestní stíhání bylo v souvislosti s její psychickou poruchou zastaveno.

Žena se léčila ambulantně

O propuštění psychicky nemocné mladé ženy rozhodoval Okresní soud v Opavě. Jeho mluvčí Tomáš Kamrádek řekl, že se tak stalo letos 19. února. „Po roce od nařízení ústavní léčby podala léčebna návrh na přeměnu ústavní léčby na ambulantní. Návrh podali z důvodu zlepšení zdravotního stavu. Ve spise je uvedeno, že pacientka si uvědomila, co způsobila, litovala toho a vytvořila si nadhled,“ uvedl Kamrádek. 

Právě na základě těchto argumentů soud nakonec žádosti vyhověl a ústavní léčbu zrušil. Žena nemocnici opustila. Podle Kamrádka uvedla, že bude žít v Havířově u své matky, která na ni měla dohlížet. „Státní zástupce i obhájce pacientky se vzdali práva na odvolání,“ řekl.

Útočnice zřejmě trpí schizofrenií

Žena podle psychopatologa Andreje Drbohlava trpěla schizofrenií. Připomněl, že nemoc sama o sobě má mnoho podob a širokou škálu projevů, a i přes farmakologickou léčbu u mnoha pacientů dochází k návratu obtíží.

  • Psychopatolog Andrej Drbohlav: "Schizofrenici jsou lidé, kteří mají kromě narušené mysli velmi narušenou i strukturu chování a emocí. Mnohdy jsou uzavření do sebe, ve svém vlastním světě, kde jejich vnímání světa je podporováno jejich bludy a halucinacemi, nebo to jsou jedinci, kteří jsou velmi emocionální, výbušní a náchylní ke konfliktům. (…) Je potřeba říci, že velmi pravděpodobně ten čin nebyl plánovaný. Velmi pravděpodobně neplánovala jít do konkrétní školy a napadnout konkrétní oběť. Tím spouštěčem může být celá řada faktorů – vysazení či změna medikace, partnerský či profesní konflikt. Je tam celá řada faktorů, která u ní mohla spustit nekontrolovatelnou, vysoce agresivní reakci."

Ivan Drábek, ředitel Psychiatrické nemocnice Opava, kde žena pobývala jako pacientka, tvrdí, že nemocnice nepochybila, když o propuštění ženy požádala. „Musíme takto postupovat, když důvody ústavní léčby pominou. Důvody pro umístění do detenčního ústavu jsme neshledali,“ vysvětlil. Útočnice prý spolupracovala s lékaři a litovala toho, co udělala. Její matka navíc slíbila, že na ni po návratu do Havířova dohlédne.

Dnes ale údajně stejná žena ve Žďáru nad Sázavou pobodala tři studenty střední školy. Šestnáctiletý chlapec zraněním podlehl. O útoku ve Žďáru čtěte více zde.

Postup nemocnice tak teď mnozí kritizují. „Spíše než kamery nebo policisty u škol bych doporučoval vést diskusi, zda posudky, které jsou vystavované vůči osobám, které mohou mít nějaké duševní problémy, jsou dostatečné. I toto je možná jedno z témat, kterými bychom mohli české občany chránit,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Případ označil za systémové selhání i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Jeho ministerstvo už prý kontaktovalo opavskou psychiatrickou léčebnu. „Po dvou letech, kdy se standardně provádí přezkum zdravotního stavu, byla předložena k rozhodnutí okresnímu soudu s kladným stanoviskem nemocnice. Podle mých informací, a to mě opravdu velmi překvapilo, již nebyl požadován žádný další posudek znalce z jiného oboru psychiatrie.“ Němeček si proto na zítřejší ráno pozval ředitele opavské léčebny, aby mu všechny kroky vysvětlil. „Pokud zjistím, že nebylo dodrženo všechno, co dodrženo býti má, tak vyvodím jasnou zodpovědnost,“ dodal.

Za velmi zvláštní označil ministr i rozhodovací proceduru soudu. „U člověka, který spáchal čin, kde ohrožoval děti, by mělo být váženo na lékárnických vahách a spíše by posudků mělo být pět kladných, než se někdo rozhodne někoho takového pustit mezi lidi.“   

Bohuslav Sobotka, premiér:

„To, co mě naprosto šokovalo, je skutečnost, že se jedná o stejnou ženu, která již byla aktivní v incidentu ve škole v Havířově. Tady se ukazuje, že je zde možná i systémové selhání, že se nepodařilo dosáhnout toho, aby se tato žena buď vyléčila, nebo byla umístěna v ústavu, kde by nemohla své okolí ohrožovat.“

Také podle havířovského primátora Zdeňka Osmanczyka (ČSSD) jde o systémovou chybu. „Náš systém funguje tak, jak funguje. Prostě podceňujeme takovéto případy, a nebýt toho, že se to podcenilo, tak k tomu nemuselo dojít. A není to jen tato oblast, prostě naše zákony v těchto věcech jsou moc benevolentní, což je na škodu věci,“ míní. „Evidentně došlo k tomu, že ten člověk byl předán do ambulantní péče, kde nedodržoval to, co má. Nic se nestalo a ten člověk dorazil do Žďáru nad Sázavou a stala se tato tragédie,“ dodal Němeček.

Premiér Bohuslav Sobotka předpokládá, že ministryně spravedlnosti nařídí kontrolu na příslušném okresním soudu, který vydal rozhodnutí, jež umožnilo změnit ústavní léčbu na ambulantní. „Je potřeba prověřit stanovisko soudu, znalecké posudky, stanovisko zdravotnických zařízení, které muselo být k dispozici pro příslušné rozhodnutí soudu, a na základě kontroly ministerstva spravedlnosti by měla být stanovena určitá doporučení,“ podotkl Sobotka.