Útočnice ze Žďáru je obviněná z vraždy, soud na ni uvalil vazbu

Praha - Útočnice ze Žďáru nad Sázavou byla obviněna z vraždy a braní rukojmích. Jihlavský soud na ni uvalil vazbu, hrozí jí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Vzhledem k tomu, že trpí schizofrenií, však není jisté, zda ve vězení skončí. Premiér Bohuslav Sobotka kvůli tragédii zaúkoloval tři ministry, aby okolnosti případu a možná pochybení prověřili a do konce listopadu vládě předložili zprávu. Prezident Miloš Zeman nevyloučil, že zesnulého studenta in memoriam vyznamená, za ocenění se přimluvil i předseda vlády.

Šestadvacetiletá žena vtrhla v úterý ráno do střední školy ve Žďáru nad Sázavou a pobodala několik studentů, jednoho smrtelně zranila. Vážně zraněnou dívku lékaři včera operovali, dnes byla přeložena z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení. Další dvě studentky byly z nemocnice propuštěny už včera. Dnes lékaři propustili i policistu s řezným poraněním na hlavě.

Útočnice strávila noc v policejní cele v Jihlavě. Vyšetřovatelé ji obvinili z vraždy a braní rukojmích. Krajské státní zastupitelství podalo návrh na vzetí do vazby, jihlavský soud tuto žádost pozdě večer vyslyšel. Převezena bude do brněnské vazební věznice. Podle soudce Milana Pokorného skončila útočnice ve vazbě kvůli obavám z útěku a možnosti, že by čin zopakovala. „Jde o takzvanou vazbu útěkovou a předstižnou,“ sdělil. Vazba podle něj započala už zadržením ženy v úterý v 09:05. Podrobnosti k případu chce policie sdělit na čtvrteční tiskové konferenci.

Zeman: Nebezpeční pacienti s duševní nemocí by neměli být v ambulantní péči

Vražda studenta otevřela diskusi o tom, jak chránit obyvatele před duševně nemocnými lidmi. Žena už totiž před dvěma lety pobodala v Havířově vychovatelku. Trestní stíhání ale bylo tehdy zastaveno, protože byla psychicky nemocná. Ocitla se proto v psychiatrické léčebně. Z ní byla ale letos v únoru na základě doporučení lékařů opavské léčebny a po rozhodnutí soudu propuštěna.

Ředitel Psychiatrické nemocnice Opava Ivan Drábek dnes kvůli tragédii rezignoval. Více čtěte zde. Prezident jeho krok ocenil. V případě propuštění ženy z ústavní péče jde ale podle Zemana o systémovou chybu, kdy nebyl rozlišen neškodný a nebezpečný blázen. „Lékař, který ji propustil, jednal na můj vkus příliš liberálně,“ domnívá se. Prezident v pátek Žďár navštíví, před školou chce zapálit svíčku a položit květiny.

Miloš Zeman: „Každý z nás se může zbláznit, vy i já. Duševní nemoc je nemoc svého druhu, dá se léčit, ale samozřejmě že nebezpeční pacienti s duševní nemocí, a v tom bych viděl změnu v systému, by neměli být svěřováni do ambulantní péče.“

Bohuslav Sobotka: „Vláda se nemůže spokojit s konstatováním, že všechno bylo papírově v pořádku, že se budeme alibisticky tvářit, že to vlastně byl jen exces, k jakému dochází jen výjimečně. Může jít o systémové selhání a musíme se podrobně podívat, jak tento systém vlastně v České republice funguje.“

Sobotka už kvůli tragédii zaúkoloval ministry spravedlnosti, zdravotnictví a školství, aby celou záležitost prověřili. Do konce listopadu mají předložit zprávu, která se možnými pochybeními bude zabývat. Dodal, že zaznamenal výroky odborníků, podle nichž nedošlo k systémovému selhání. „Já si myslím, že takto to tvrdit nemůžeme,“ řekl s tím, že byla propuštěna vážně nemocná žena, která už jednou na děti útočila: „Mám vážné podezření, že tady k systémovému selhání došlo, a vláda je tady od toho, aby se pokusila identifikovat slabá místa, aby se pokusila identifikovat příčiny, proč k tomu systémovému selhání došlo.“

Lidé u školy ve Žďáru zapalují svíčky
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) uvedl, že školská inspekce začne dneškem plošně kontrolovat školy. „Na základě těchto kontrol bude jeden z výstupů, který bude předložen na vládě,“ uvedl. O tom, že něco v systému není v pořádku, je přesvědčen i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Myslím si, že mnohé instituce tady pochybily mnohem více než psychiatrická nemocnice, a já bych byl velmi rád, aby i ostatní aktéři této události, kteří mají svůj díl zodpovědnosti na tom celém řetězci chyb, vyvodili podobně osobní zodpovědnost jako pan ředitel Drábek,“ nechal se slyšet. „Budu velmi čekat na to, jak se k tomu zachovají představitelé justice,“ doplnil s tím, že ochrana společnosti před takto nebezpečnými jedinci nemůže zůstat jenom na zdravotnických zařízeních. Konkrétně zmínil detenční ústavy, které fungují od roku 2009.

Úkoly pro ministry

  • Ministr zdravotnictví: Prověřit postup lékařů a Psychiatrické nemocnice v Opavě.
  • Ministr školství: Ve spolupráci s Českou školní inspekcí informovat vládu o zajištění zabezpečení ve školách.
  • Ministryně spravedlnosti: Prověřit postup Okresního soudu v Opavě a státního zastupitelství, které o propuštění ženy rozhodovaly.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) už od soudu dostala všechny materiály. Po zběžném prolistování spisu uvedla, že Okresní soud v Opavě zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když ženu propustil. Pokud se pochybnosti prokáží, přichází v úvahu návrh na kárný postih, a to jak pro státního zástupce, tak pro soudce. Více čtěte zde. 

Okolí školy hlídá policie

Studenti Střední školy obchodu a služeb dnes byli ve škole jen dopoledne. Mluvil s nimi tým policejních psychologů i krizový intervenční tým. Od čtvrtka by měl ve škole zase platit běžný rozvrh. V okolí školy budou v následujících dnech zesílené i policejní hlídky. Mají působit hlavně preventivně, aby se situace ve městě uklidnila.