Studenti sbírají v ulicích podpisy za nespravedlivě vězněné

Praha - Na různých místech České republiky sbírají dnes studenti podpisy s cílem apelovat na osvobození tří vězňů svědomí z Ruska, Číny a Etiopie. Do akce se zapojili místní aktivistické skupiny, dobrovolníci a také studenti devíti středních škol. Akci, stejně jako v minulých letech, pořádá organizace Amnesty International (AI) a je součástí kampaně 3 minuty stačí - taková doba totiž podle představitelů AI stačí k tomu, aby se kolemjdoucí seznámili s případy vězněných jedinců a podpořili je svým podpisem. Letos se česká sekce Amnesty International zasazuje za nespravedlivě vězněné z Ruska, Číny a Etiopie, kteří měli odvahu kritizovat autoritářský režim ve své zemi.

Konkrétně se jedná o ruského ekologického aktivistu Jevgenije Vitiška, který opakovaně upozorňoval na nepříznivý dopad výstavby v rámci olympiády v Soči na životní prostředí a za své aktivity byl odsouzen na tři roky vězení.

Druhým případem je manželský pár z Číny. Liu Siao-po, literární kritik a držitel Nobelovy ceny míru z roku 2010, byl uvězněn na jedenáct let za údajné podněcování k rozvracení státní moci. Jeho žena, básnířka a fotografka Liu Sia, je držená v domácím vězení v izolaci bez příbuzných a přátel.

Třetím nespravedlivě vězněným je etiopský novinář Eskinder Nega, který byl za otevřenou kritiku vlády odsouzen k 18 letům vězení. Nega dlouhodobě kritizuje tamní režim a za svou činnost byl uvězněn už poosmé.

  • Slovy Martiny Pařízkové, tiskové mluvčí Amnesty International, je smyslem akce apelovat jak na politické špičky skrze množství zaslaných dopisů, tak i přímo podpořit samotné vězně. Loni byl jedním z příjemců dopisů běloruský disident Ales Běljackij. „Řekl mi, že cítil obrovskou podporu z dopisů solidarity, které mu lidé posílali přímo do vězení,“ uvedla Pařízková, jež se s Běljackim setkala v minulých dnech na mezinárodní konferenci Forum 2000, jejímž byl hostem.

Happening věnovaný politickým vězňům v Ázerbájdžánu uspořádala v úterý organizace Člověk v tísni na pražském náměstí Míru. Zde vyrostla cela, do níž se lidé nechávali zavřít, aby si tak nakrátko vyzkoušeli, jaké je to dostat se za mříže. Svým symbolickým pobytem ve vězení tak podpořili desítky zadržených aktivistů a opozičních politiků v Ázerbájdžánu.