Premiér chce na radnicích koalice po vzoru vlády. Praxe je ale jiná

Praha – Zatím bez odezvy zůstává apel premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby ve městech vládly strany na půdorysu vládní koalice. ANO se na některých velkých radnicích domlouvá s jinými partnery, a sociální demokracie tak mnohdy končí mimo hru. Předseda vlády upozorňuje na to, že uspořádání koalic na radnicích ne vždy kopíruje volební výsledek.

Události: Vládní spojenectví na mnoha radnicích nefunguje (zdroj: ČT24)

Formování koalic po komunálních volbách je v plném proudu. Hlavní roli většinou hrají nestraníci a hnutí ANO – například v Kladně, Hradci Králové, Příbrami, Brně nebo Ostravě. Nejen v těchto městech zřejmě sociální demokracie přijde o místo na radnici.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přitom hned po volbách vyslovil přání, aby ve velkých městech vznikly koalice po vzoru té vládní, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Sociální demokracie ale dosud zamířila ve většině případů do opozice.

Tak jako v Havířově, kde se s hnutím ANO domluvila KSČM. Koaliční smlouvu chtějí podepsat do konce října (více zde). „Pozvali nás a jsou lepší než ti za sociální demokracii. Děláme to podle toho, jakou mají pověst,“ vysvětlil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Sociální demokracie ale vidí roli komunistů jinak. „Vyloučili nás z možné spolupráce dávno před volbami. Jednali s ANO už dávno,“ tvrdí lídr havířovské ČSSD Zdeněk Osmanczyk.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podobná situace panuje taky v Chomutově. Tam od sociálních demokratů převezme vládu nad městem koalice hnutí PRO Chomutov, ANO a KSČM. „V kampani jsme deklarovali, že chceme ve vedení města prosadit změnu. A ve spojení s ČSSD by to změna nebyla,“ hájí spojenectví lídr chomutovské kandidátky ANO Marek Hrabáč.

Na druhou stranu i hnutí ANO zakusilo pocit vítěze, kterého ostatní obejdou a nezbývá mu než jít do opozice. V Olomouci se totiž ČSSD domluvila s ODS, lidovci a TOP 09. Představitelé ANO se proti tomu ohradili, předseda Babiš dokonce neváhal použít ostrá slova o „spojení s kmotry“ (více zde). Vítězné ANO ostatní strany vyšachovaly taky v Litoměřicích. U moci tam zůstane ODS, která skončila těsně druhá. Utvořila koalici s ČSSD, hnutím Sport a Zdraví Litoměřice a hnutím Severočeši Litoměřice.

Výsledky komunálních voleb v krajských městech najdete zde.
Zpravodajství o formování koalic v jednotlivých obcích můžete sledovat zde.

Podle premiéra Sobotky vyjednávání odpovídají výsledkům voleb. „Probíhají různým způsobem, někde je respektován vítěz voleb, jinde není,“ komentoval vývoj Sobotka. „Když se podíváte na to, jak to vypadalo před čtyřmi lety, ta situace byla velmi obdobná. Před čtyřmi lety ČSSD v Olomouci vyhrála s velkým náskokem, přesto se ocitla v opozici,“ zhodnotil předseda vlády dění v Olomouci.

„Vždycky záleží na schopnosti vyjednavačů, na síle stran, jak v komunálních volbách dopadnou, na schopnosti hledat kompromis a programové průniky a taky na tom, jak si lidsky sednou,“ myslí si premiér. Vicepremiér Babiš by vztahům takovou váhu nepřikládal. „Určitě to může mít vliv na vyjednávání, ale pro nás je důležité, jakou pověst ti lidé mají,“ řekl.

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Sestavování koalic sleduje i prezident Miloš Zeman. Podle něj hrají osobní vztahy ve městech při vytváření koalic důležitou roli. „Stručně řečeno, někteří lidé se tam snášejí a jiní nesnášejí. Ta případná nesnášenlivost je základním faktorem toho, proč vznikají prapodivné koalice mimo vládní půdorys,“ konstatovala hlava státu.

Viděno optikou prezidenta, osobní vztahy zřejmě lépe fungují v Českých Budějovicích, kde se rýsuje spolupráce vládní stran. Tato možnost existuje i v Plzni. V dalších městech strany ještě váhají – třeba v Jihlavě nechtějí lidovci vládnout s ANO, ve Zlíně vítězní Starostové a nezávislí uvažují, zda sestaví koalici jen s hnutím ANO, nebo přizvou i sociální demokraty.