Britové prý zadrželi Savova. Soud o vydání bude v listopadu

Praha - Majitele vydavatelství Mladá fronta Františka Savova, který byl v Česku obviněn ze stamilionových daňových úniků, zatkla britská policie. Informoval o tom server Aktuálně.cz, podle kterého musí český podnikatel nosit elektronický monitorovací náramek. Policejní prezidium potvrdilo, že o jeho případném vydání do Česka bude britský soud rozhodovat v listopadu. Savovův mediální zástupce Michal Donath ovšem tvrdí, že jde o fabulaci některých novinářů.

„Uvedená osoba byla vypátrána ve Velké Británii i za součinnosti s našimi policejními specialisty,“ řekl serveru Aktuálně.cz náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. „Osoba je pod dohledem policie a 17. listopadu bude tamní soud jednat o vydání do České republiky,“ dodal. Server doplnil, že do té doby se Savov musí pravidelně hlásit na policejní stanici. Jeho mediální zástupce Michal Donath ale popřel, že by jeho klient musel nosit sledovací zařízení.

„Fabulační schopnosti některých novinářů překračují v honbě za senzací veškeré únosné meze. Po Velké Británii, kde se František Savov cítí naprosto bezpečně, se pohybuje svobodně bez jakýchkoliv omezení a bez jakéhokoliv zařízení, které by umožňovalo sledovat, kde se právě nachází. František Savov je podnikatel, který již několik let podniká i v zahraničí, toho času v Londýně,“ napsal Donath.

Policejní prezidium k zadržení českého podnikatele zatím mlčí. Mluvčí Petra Strašilová pouze potvrdila, že 17. listopadu bude o možné extradici rozhodovat soud. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej pak ohledně extradičního řízení rovnou odkázal na ministerstvo spravedlnosti.

V kauze daňových úniků za zhruba 780 milionů korun bylo podle médií obviněno celkem deset lidí. Savov, jenž má v Londýně dům i kancelář, už dřívě prohlásil, že se cítí být nevinen a že policejní vyšetřování považuje za nestandardní. 

Savov je vlivným podnikatelem na mediálním trhu. Vlastní vydavatelství Mladá fronta s jeho tituly E15, Euro, časopisem Lidé a země a odbornými a dětskými periodiky. Kromě toho vlastní investiční fond.