Onderka nebo Palyza v ohrožení: Sobotka zvažuje změnu lídrů

Poděbrady – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvažuje o změně lídrů ve městech, kde ČSSD nevyhrála komunální volby a dostala se do opozice. Po mnoha letech ztratila i Ostravu a Brno, kde mívala tradiční voličskou základnu. Volební výsledky ve velkých městech jsou podle Sobotky neuspokojivé. Chce také diskutovat o programu ČSSD. „Je to budíček a důležitý moment pro klasické politické strany.“

Povolební vyjednávání v Ostravě a v Brně podle premiéra odpovídá volebním výsledkům. „Rádi bychom v příštích letech i ve městech, jako je Praha, posílili, ale musíme změnit způsob sestavování kandidátních listin, v řadě míst budeme muset vyměnit lídry, naše představitele tak, aby sociální demokracie v budoucnu mohla získávat více hlasů,“ uvedl předseda ČSSD.   

Výsledky ve velkých městech podle něj pro stranu nebyly uspokojivé. O změně tváří ve straně je podle něj potřeba přemýšlet tam, kde ČSSD volby nevyhrála a zůstala v opozici.

To je třeba případ Ostravy, kde skončili sociální demokraté na druhém místě. Ve městě však vzniká čtyřkoalice ANO, hnutí Ostravak, lidovců a ODS. V Brně je vítězné hnutí ANO o krok blíže k uzavření koalice s hnutím Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených. ČSSD skončilo i v Brně na druhém místě. V ohrožení by tak byli mimo jiné Roman Onderka a Lumír Palyza.